Nederland heeft maandagavond afgetrapt voor de eerste wedstrijd op het WK in Qatar. VV Actief stelde de kantine open voor iedereen die Oranje een warm hart toedraagt. Terwijl de meeste volwassenen op weg waren naar huis, zat de kantine om vijf uur vol met kinderen.

Het Actief-huis kleurt helemaal oranje. De jeugd die net binnenkomt krijgt een rood-wit-vlaggetje op de wangen van Wendy Wielenga, van de ‘crew’. Dat er weinig volwassenen zijn verbaast haar niet. Wel dat er zoveel jeugd is. ‘Dit is toch ook leuk voor kinderen. Zo krijgen ze een beetje een Nederland-gevoel’, zegt Wielenga, die optimistisch is over de wedstrijd. ‘Het wordt een geruststellende 4-0 overwinning.’

De meeste kinderen komen rechtstreeks van de training. Er is bier verkrijgbaar, maar er zijn weinig bierdrinkers. En er zijn twijfelgevallen bij. Enkele jongeren moeten eerst hun ID laten zien. We zien vooral veel rietjes in blikjes, voor de gelegenheid oranje gekleurd, en patat.  ‘Senegal!’, roepen enkele kinderen die weten welke tegenstander Oranje treft. Het Wilhelmus wordt meegezongen.
Bij de eerste kans van de Afrikanen klinkt het ‘wakker worden!’. De Actief- jeugd is duidelijk oranjegekleurd. Na een overtreding van een Nederlandse verdediger wordt naar de vallende tegenstander geschreeuwd: ‘schwalbe!’ In de twintigste minuut krijgt Frenkie de Jong een enorme kans op de 1-0, maar faalt. ‘Ik had hem nog gemaakt’, roept een jongetje. Een paar andere jongens kijken op hun mobieltje. Kennelijk vinden ze een wedstrijd van JO 15 van Actief interessanter. Sprankelend is het ook niet. Het loopt niet echt bij het sterrenteam van Louis van Gaal. Als Memphis Depay gaat warmlopen wordt ‘olé olé’ gezongen. En krijgt doelman Noppert applaus na een schot van een Senegal-speler. Het zegt genoeg, er is vertrouwen, maar ook de kinderen zien dat Senegal geen uitgemaakte zaak is. Wendy Wielenga is er niet helemaal gerust op en heeft een boodschap voor de scheidsrechter: ‘fluit maar af.’
In de tweede helft blijft het moeizaam gaan, maar in de slotfase weet Oranje toch nog twee te scoren…..De kop is eraf, de eerste overwinning een feit. De meesten hadden niet anders verwacht.