Groningen Airport Eelde (GAE) moet wederom een beroep doen op de aandeelhouders om in 2023 een sluitende begroting te kunnen presenteren, zo meldt RTV Noord. Het vliegveld heeft meer dan 2,5 miljoen euro nodig, waarvan een miljoen in de vorm van een krediet door FB Oranjewoud wordt opgehoest.

De gemeente Tynaarlo is voor 4% aandeelhouder van het vliegveld en zou dus ook een deel van het tekort moeten dichten. De provincie Groningen heeft al, onder bepaalde voorwaarden, een bedrag van bijna 6,5 ton toegezegd. Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol van de provincie Groningen zegt tegen RTV Noord: ‘Dit krediet is als overbrugging voor het jaar 2023. Groningen Airport Eelde werkt zelf aan een nieuwe toekomstvisie. Wij hebben als aandeelhouder meegegeven dat de nadruk in deze visie moet liggen op verduurzaming van de luchthaven. Die boodschap was hen overigens al bekend, want Eelde werkt al stevig aan een duurzaam profiel.’

Bij de gemeente Tynaarlo is vooralsnog nog niets bekend. Henk Middendorp van het CDA: ‘Er is mij nog niets bekend, maar ik weet wel dat menig partij heeft gezegd dat er geen extra geld naar het vliegveld gaat. Dus dit wordt wel een interessante kwestie.’ Bij coalitiepartij GroenLinks is ook nog niets bekend. Fractievoorzitter Gea Bijkerk is in ieder geval wel helder over hun standpunt: ‘Het is geen geheim dat GroenLinks geen voorstander is van het vliegveld. En normaal gesproken zou de gemeente als aandeelhouder middels een verdeelsleutel moeten bij passen. Maar ik hoor steeds meer stemmen opgaan die het wel genoeg vinden. Binnen de coalitie zal een verschil in standpunten geen probleem worden. Daar is van te voren over gesproken.’

Richard Aeilkema van Tynaarlo NU zegt dat dit breder gezien moet worden: ‘Als je leest dat het noorden maar 4% van de miljoenen van het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) krijgt, dan ligt het probleem veel dieper en breder dan alleen maar 2023. Er moet structureel meer geld naar het noorden.’ Eelde is nog steeds in gesprek met de Schiphol Groep en het vliegveld kijkt ook met belangstelling naar de ingreep van minister Mark Harbers. Hij besloot dat Schiphol haar vliegbewegingen van 500.000 terug moet dringen naar 440.000 per jaar. De regio denkt dat Eelde daarvan kan profiteren met nieuwe vliegbestemmingen. Directeur Meiltje de Groot van de noordelijke luchthaven gaf eerder al te kennen dat ook zij verwacht dat Eelde daarvan een graantje kan meepikken. Bijkerk moet het eerst maar zien dan geloven: ‘Ik kan niet zoveel met al die toekomstvisies, zolang er geen contracten aan ten grondslag liggen.’

Alle aandeelhouders, ook de gemeente Tynaarlo, hebben een verzoek gehad om de tekorten te dichten.