Ondanks torenhoge energiekosten en gestegen inkoopkosten blijft bakkerij Dunnewind in Paterswolde gewoon open. Wel heeft de bakker de prijzen moeten verhogen, omdat de kosten flink zijn gestegen. ‘Ik leef nu van maand tot maand’, zegt eigenaar en bakker Alex Dunnewind.

Hij is een grootverbruiker, van zowel gas als elektriciteit. ‘In 2019 heb ik net geïnvesteerd in nieuwe ovens’, legt de bakker uit. ‘Het zijn wel gasovens, want de keuze in elektrische ovens hield niet over en ik ben toch gewend om op gas te bakken.’ Dunnewind zag vorig jaar, voor de oorlog in Oekraïne, de prijzen al stijgen. ‘In januari van dit jaar heb ik daarom mijn energieprijzen al vastgelegd, maar die gaan pas op 1 januari 2023 in’, aldus de eigenaar van de bakkerij. Hij heeft nu een zogenaamd ‘dynamisch’ contract, dat houdt dat de prijzen per dag en soms wel per uur kunnen verschillen. Dunnewind: ‘In een stabiele markt had ik daar profijt van, omdat ik vooral ’s nachts verbruikte. Maar het is speculatief, een soort gokken.’

Het wachten is dus op februari, want dan gaat zijn nieuwe contract in. Ondertussen fluctueren zijn energiekosten. Van tien keer zo hoog als normaal naar drie keer zoveel als zijn gemiddelde maandelijkse kosten. ‘Ik trek het nu nog net’, verklaart de bakker. ‘Ik heb de prijzen moeten verhogen, maar nu zie ik ook dat de omzet daalt. Wellicht omdat er meer mensen minder te besteden hebben.’ In principe wilde Dunnewind in het nieuwe jaar zijn prijzen weer verlagen, maar een stijging van 150% in zijn grondstofkosten maakt het noodzakelijk de verhogingen aan te houden.

Mkb-ondernemingen waarvan de energiekosten overeenkomen met minimaal 12,5 procent van de omzet, ontvangen vanaf een november een vergoeding van maximaal 160.000 euro via de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Ondernemersorganisaties noemen de regeling onvoldoende effectief. Het kabinet verwacht dat enkele tienduizenden bedrijven gebruik kunnen maken van de TEK, waaronder bakkers en productielocaties. Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW reageren kritisch op de plannen voor de TEK-regeling en noemen die ‘te weinig effectief’. Zij vrezen dat vooral de omzeteis, waarbij de energiekosten minimaal 12,5 procent van de omzet moeten uitmaken, veel bedrijven zal uitsluiten.

Dunnewind ondervindt dit ook. ‘Aan die regeling heb ik en vele collegae met mij, niks’, legt hij uit. ‘Wij komen niet aan die 12,5%, dat is ook wel exorbitant hoog. Ik zit nu op 8,5%, dat is ook al extreem hoog. In plaats bij de pakken neer te zitten, blijft de bakker gewoon doorgaan. ‘Ik ga nu versneld verduurzamen’, vervolgt Dunnewind. ‘Op welke manier dan ook. En nee, de deur doe ik echt niet dicht. Al is dat het laatste wat ik doe.’