Komend weekend (24 en 25 september) is het nationale egeltelling. In welke tuinen leven egels en waar komen egels verder voor? Door antwoord te geven op deze vragen help je inzichtelijk te maken waar egels leven.  

De afgelopen jaren zien we het aantal egels in Nederland afnemen. De extreme droogte afgelopen zomers kan in veel gebieden slecht zijn geweest voor het groot brengen van jonge egels. De opvangen zitten vol met verzwakte egels. De verwachting is daardoor dat de egelpopulatie zich in 2022 waarschijnlijk niet gaat herstellen. Om te zien waar egels precies leven wordt aan iedereen gevraagd om egelwaarnemingen door te geven. Daarnaast kun je de egel helpen door jouw tuin aantrekkelijk(er) te maken voor de egel. Door bijvoorbeeld voor afwisseling te zorgen tussen grasvelden, struiken, andere planten en rommelige plekken in je tuin. Zet een schaaltje water en eventueel kattenbrokjes in je tuin. Let erop dat melk niet geschikt is voor egels (of andere dieren). Je kunt ook een egelhuisje zelf maken of kopen, waar de egel kan schuilen of misschien zelf jongen in krijgt.

De egels worden meestal in de schemering gezien. Zie je een egel in jouw tuin of andere plek, ga dan naar www.tuintelling.nl en voer in hoeveel egels je gezien hebt. Ook als je geen egels hebt gezien is dit waardevolle informatie en geef je als aantal nul door. Als je een (levende of dode) egel gezien hebt op een andere locatie dan in je tuin; geef deze dan door via waarneming.nl of telmee.nl. Wees uiteraard wel voorzichtig, verstoor de dieren niet tijdens het tellen.

Voor meer informatie: https://www.zoogdiervereniging.nl