Aan de Schoollaan hingen zaterdag de vlaggen uit. Het was feest, want in de Notenkraker kon iedereen komen kijken hoe het gebouw is opgeknapt door de nieuwe stichting waarin Ol Eel en Nieuw Leven samen de exploitatie van het gebouw regelen en hoe beide verenigingen er nu bij zitten. Beneden werden de bezoekers getrakteerd op muziek van Nieuw Leven. Boven konden de nieuwe ruimtes van historische vereniging Ol Eel bewonderd worden.

Ook de bibliotheek en Neie Noaber zijn partners in het Cultuurhuis. Want behalve onderdak voor muziekvereniging Nieuw Leven en historische vereniging Ol Eel zou de Notenkraker een cultuurcentrum moeten worden waar verschillende organisaties elkaar weten te vinden voor samenwerking en verbinding. Neie Naober zorgde er op de open dag voor dat er lekker eten en drinken klaar stond, verzorgd door nieuwe inwoners van ons dorp met een andere culturele achtergrond. En in de bibliotheek kon geknutseld en geverfd worden, leden van Jong Tynaarlo vingen de jonge bezoekers daar op.

Om 15 uur sprak Carolien Lanting, voorzitter van Nieuw Leven, de aanwezigen kort toe in de bovenzaal. Ook Yvette Hovenkamp, buurtwerker van Neie Naober in Eelde-Paterswolde sprak een paar woordjes. De vraag wat cultuur nu eigenlijk is, beantwoordden beiden met een paar steekwoorden. Plezier, verbinding, ieder op zijn eigen manier en toch samen. En daarmee was het Cultuurhuis officieel geopend.

De vrijwilligers van Ol Eel die de bezoekers rondleidden waren het er allemaal over eens. Ze zijn erop vooruit gegaan. Ze hebben nu mooie, goed verwarmde plekken om te werken aan het archief en de verzameling objecten en kleding. De verbouwing en verhuizing waren een enorm karwei en het is altijd moeilijk om afscheid te nemen van een deel van de spullen die je in de loop der jaren hebt verzameld, maar nu het achter de rug is, zijn ze blij op de nieuwe plek en kunnen ze de komende tijd weer vooruit.