De gemeente Tynaarlo is van plan om de omgekeerde Nederlandse vlaggen weg te halen van gemeentelijke eigendommen. Half juli zijn deze door een twintigtal boeren opgehangen, voornamelijk in Annen en Zuidlaren. Er wapperen zo’n tweehonderd protestvlaggen in de gemeente Tynaarlo. ‘Ik heb in augustus met het Boeren Samenwerkingsverband Noord-Nederland (BSNN) afgesproken om dit in gezamenlijkheid te doen,’ zegt burgemeester Marcel Thijsen. ‘Vooral de veteranen storen zich aan de vlaggen. Ook hun wil ik bij het verwijderen betrekken.’

De provincie Drenthe heeft bepaald dat de uitingen van het boerenprotest niet meer aan publieke eigendommen mogen hangen. Binnen een week wil Thijsen samen met de boeren en de veteranen de vlaggen symbolisch weg gaan halen. De burgemeester benadrukt dat deze actie niet inhoudt dat de gemeente partij kiest. Het college van burgemeester en wethouders zegt begrip te hebben voor mensen die omgekeerde vlaggen aanstootgevend vinden, zoals militairen en veteranen, maar vindt dat boeren en sympathisanten op een vreedzame en symbolische wijze hun signaal moeten kunnen afgeven. ‘Er zijn twee belangen,’ duidt Thijsen. ‘Wat is er dan beter dan met respect voor elkaar tot een goede oplossing te komen.’

Het verwijderen gebeurt dus in eerste instantie symbolisch en in gezamenlijkheid. Het daadwerkelijke weghalen gaat de gemeente zelf doen. In Gaarkeuken is het namelijk misgegaan met het ophangen van de vlaggen. Aldaar is iemand van een hoogwerker gevallen en ligt met ernstig letsel in het ziekenhuis. ‘Het moet inderdaad wel veilig gebeuren,’ stelt de burgervader. Wanneer de actie van de gemeente, de veteranen en de boeren plaats gaat vinden, wordt een dezer dagen bekend gemaakt. Normaal gesproken mogen gemeentelijke eigendommen zoals lantaarnpalen en plaatsnaamborden niet gebruikt worden voor protesten, maar Tynaarlo maakte daarvoor een uitzondering. Dat deed ze omdat de onvrede in de samenleving diep zit en breed verspreid is.

Beeld: eigen foto via DvhN