Dit jaar valt Open Monumentendag in het weekend van 10 en 11 september. In de gemeente Tynaarlo kan terecht bij 5 monumenten, die elk op hun eigen wijze invulling geven aan deze dag.

Eelde presenteert De Tuin van Museum De Buitenplaats aan de Hoofdweg 76. In Vries is landgoed Bosch en Vaart aan de Groningerstraat 30 te bewonderen. In Zuidlaren kan men meerdere monumenten bezoeken: Erfgoed Lentis, in gebouw E6 op het terrein van Lentis Zuidlaren, beter bekend als Dennenoord, De Zuidlaarder synagoge, Zuiderstraat 1 en De Dorpskerk, Kerkbrink 3. De Open Monumentendag in de gemeente Tynaarlo wordt georganiseerd door Comité Tynaarlo.

Noordenveld

In Peize is de Paiser Meulen op beide dagen open. Op zaterdag kan men terecht in de Dorpskerk. Het Watergemaal aan de Hamerswerg in Peizermade is beide dagen geopend. Daarbij is het mogelijk om met de praam mee te varen over het Peizerdiep naar Roderwolde. Dit betreft een enkele reis. Verder zijn in onder meer Norg en Veenhuizen monumenten te bezoeken.