In Drenthe is ondanks de aanhoudende droogte voorlopig nog voldoende drinkwater aanwezig, meldt de website van RTV Drenthe. Maar de Drentse drinkwaterbedrijven WMD en Vitens willen wel benadrukken dat mensen de komende tijd bewust met water moeten omgaan om het drinkwaterniveau op peil te houden.

Landelijk is sinds 3 augustus sprake van watertekort. Het waterpeil in meren en rivieren zakt steeds meer, waardoor de grenzen van hoeveel drinkwater er uit dat oppervlaktewater kan worden gewonnen dichterbij komt. De twee Drentse waterbedrijven maken zich nog geen zorgen over het winnen van water. Zowel Vitens als WMD wint enkel grondwater en is van de drinkwatervoorziening dus niet afhankelijk van oppervlaktewater. Ook is er in onze provincie nog geen beregeningsverbod, in tegenstelling tot Noord-Brabant en langs de grote rivieren. Waterbedrijf Groningen merkt de gevolgen van het dalende waterpeil wel. Een deel van het Groningse drinkwater komt uit de Drentsche Aa en vanwege de hitte en droogte stroomt daar minder water doorheen.

Mensen krijgen het dringend advies om watergebruik tijdens de piekuren (tussen 7.00 en 9.00 en tussen 18.00 en 22.00’) zoveel mogelijk te beperken.