De tuinvlindertelling is van vrijdag 15 tot en met zondag 17 juli. Het kan dus vandaag en morgen nog.

Elke telling wordt gewaardeerd. Je mag dus zo vaak tellen als je wil. Eén keer tellen is al voldoende om mee te doen. Maar je kan ook 2, 3 of 10 keer tellen in je tuin. Hoe gaat een vlindertelling in zijn werk?  Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste vlinders zich zien. Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geef je door: 3 dagpauwogen. Zie je later op de dag of een van de andere teldagen weer vlinders? Dan kun je die doorgeven via een nieuwe telling.

Vlinders zijn vooral actief tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Dat is dus het beste moment om te tellen. Wordt het warmer dan 30 graden? Dan kan je het telmoment beter even aanpassen en net zoals de vlinders een siësta doen. Tellen kan dan het beste voor of na het warmste moment van de dag: voor 13 uur of na 15 uur, maar niet later dan 18 uur.

Geef je telling door via www.tuintelling.nl