Ongeveer een dozijn boeren zijn vanochtend aangekomen bij Groningen Airport Eelde om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Diverse tractoren blokkeren de ingang van de aankomst- en vertrekhal. Uit aanhangers komen barkrukken, een barbecue een tuinset en koffie tevoorschijn.

‘Alles is in overleg gegaan,’ verduidelijkt burgemeester Marcel Thijsen. ‘Zolang de demonstranten de landingsbaan niet bezetten dan kan het vliegveld open blijven. Dan is er niets aan de hand.’ Thijsen spreekt ook zijn sympathie uit voor de actie. ‘Ik snap wel dat de agrariërs protesteren en ook waarom juist hier. Luchthavens en vliegverkeer komen nu niet in de plannen van het kabinet voor.’

Ook de boeren hebben aangegeven de actie zoveel mogelijk ludiek te willen houden. Er wordt koffie gedronken, piratenmuziek gedraaid en eieren gegeten. Er zou sprake zijn geweest van ongeveer 1000 boeren, maar geen enkele partij zou dit ooit gezegd hebben. Thijsen: ‘Wat ik wel heb gezegd is dat er 1000 boeren welkom zijn.’

Een uitgebreid verslag in de volgende Dorpsklanken