Met 19 stemmen tegen werd de motie van Tynaarlo Nu verworpen. In deze motie wilde de nieuwe partij onder andere voorkomen dat er bussen gaan rijden over de Hoofdweg in Eelde. Althans na de ingrijpende werkzaamheden aan diezelfde weg. Alle partijen wilden eigenlijk dat er eindelijk eens begonnen moest worden met de beoogde aanpak.

Zelfs een omwonende van de Hoofdweg kon het leeuwendeel van de gemeenteraad niet op andere gedachten brengen. Volgens de heer Klaver maken direct betrokkenen zich ernstig zorgen over de verkeersveiligheid. Ook de fractie van Tynaarlo Nu wees de raad en vooral het college op de, volgens hen, gevaarlijke plannen. ‘Bussen op de Hoofdweg is een slecht plan,’ verklaarde fractievoorzitter Richard Aeilkema van Tynaarlo Nu. ‘Toekomstige fietsers zouden remmend werken? Uiterst onhandig, denken wij.’

‘De participatie liet te wensen over,’ vertelde Klaver. ‘Wij konden slechts meekijken en bepalen waar de bloemetjes kwamen te staan.’ Volgens Els Kardol van D66 heeft de raad reeds een besluit genomen over de Hoofdweg: ‘Hier stopt onze taak. Wij gaan hier niet over.’ Gezinus Pieters van de VVD stemde hiermee in en benadrukte dat het ‘on-hold’ zetten nu geen optie meer is. ‘De route van de bus is geen bevoegdheid van het college, maar van het OV-bureau.’

Wethouder Jelbrich Peters (PvdA) gaf Klaver enigszins gelijk: ‘De route is een gulden middenweg en ik wil de route best gaan evalueren na een jaar. De bus zal daadwerkelijk pas in 2025 of 2026 over de Hoofdweg gaan rijden.’ Peters zei verder dat het OV dichtbij de inwoners moet blijven. ‘Als mensen meer dan een kilometer moeten lopen naar het OV, dan nemen zij de auto en dat willen wij niet.’ De wethouder erkende dat in het participatietraject niet alles goed was gegaan. ‘Wij, het college, vinden het belangrijk wanneer inwoners zich zorgen maken, dat deze signalen ook bij ons terecht komen. Helemaal als het over veiligheid gaat.’

Later meer in Dorpsklanken