Eindelijk mocht de Stichting Autocross Eelde -Paterswolde (SAEP) de Autocross Eelde weer organiseren. De weergoden waren de organisatie goedgezind, bij de deelnemers konden de remmen los en het publiek kwam massaal op het evenement aan de Koedijk af.

Twee keer per jaar wordt de rust in het gebied verstoord door de Eelder Autocross. De kikkers tegenover de baan zijn het blijkbaar gewend, zij kwaken rustig door. Ondanks de herrie van de motoren. Ook de vogels proberen boven het geraas uit te zingen.

Piet Panman, Tjaart Mulder en Marga Pennen zijn de drie officials in het kassahokje aan de Koedijk. Het is eerst nog wel even wennen na de coronajaren. Helemaal als het spitsuur is bij de start. ‘Had ik u al een kaartje gegeven?’, vraagt Panman aan een van de bezoekers. Maar al gauw wordt het weer routinewerk. Wanneer er een busje arriveert wordt gevraagd: ‘Hoeveel zitten er in? Zes?’ Naast de zes entreebewijzen krijgen ze een programmaboek mee. Een enkele bezoeker heeft een hond mee. ‘Twee kaarten en een hondenkaart’, lacht Panman.

Er werd begonnen met een indrukwekkende een-minuut-stilte ter nagedachtenis aan het overlijden van Reina, de vrouw van oud-voorzitter Roelof Swartholt. Bij de organisatie worden de races nauwkeurig bijgehouden. ‘De baan ligt er goed bij, het weer is goed en we hebben 140 deelnemers’, zegt voorzitter Anne Arends. Alle seinen staan dus op groen voor een prachtig evenement.

De coureurs komen uit alle delen van drie noordelijke provincies. Van Wouterswoude tot Roodeschool en van Nieuw Beerta tot Boerakker en Vries. Rond het circuit zoeken mensen een goede plek. Voor de beste positie. Sommigen staan achter het hek, anderen zitten met stoel boven op een aanhangwagen of nog comfortabeler, met stoel en al in een vrachtwagen. Een van de wagens kan de bocht niet houden en duikt de sloot in. De rode vlag gaat meteen omhoog. De veiligheidsdiensten staan paraat. De rijder wordt bevrijd en de auto vakkundig omhoog getakeld.

‘Met veel -vrije-standaard- spektakel’ staat op de voorkant van het programmablad. Snelheid en stofwolken. In alle klassen was het een spektakel van jewelste. Van jong tot oud. Alle coureurs deden een duit in het zakje. In de standaardklasse eindigde Orlando Wedda uit Paterswolde als eerste (foto onder). In de vrije-standaardklasse werd William Polling uit Eelde verdienstelijk derde en Sjef Huijben uit Yde kwam als vierde over de streep. Daarentegen viel Mark Kregel uit.

 

 

Resultaten Autocross

1800 klasse: 1. Henk Puma, Stedum; 2. Roel de Vries, Sintjohannesga; 3. Peter Radersma, Koarnjum

Junioren: 1. Thijs-Jan Alkema; Baflo, 2. Pieter de Vries, Buitenpost; 3. Marco Vermeer, Garyp

Rodeoklasse: 1. Ramon Suurd, Altena; 2. Dani de Vries, Roden; 3. Jarne Menninga, Nuis

Finale Standaardklasse: 1. Orlando Wedda, Paterswolde; 2. Berry de Vos, Noordwolde;  3. Jouke Heddema, Kootstertille , 10. Rick Tolner, Vries

Vrije Standaardklasse: 1. Marco Kok, Starnmeer; 2. Mika Morien, Wieuwerd; 3. William   Polling, Eelde; 4. Sjef Huijben, Yde