In 1972 verdiende Jaap Kruims zijn contract bij kwekerij Arends, als leerling-bloemist. Vijftig jaar later is hij nog steeds in dienst. Voor de werkgever alle reden om de jubilaris flink in de schijnwerpers te zetten. Burgemeester Marcel Thijsen bracht ook een bezoek.

Het leek afgelopen donderdag een gewone werkdag te worden voor de niets vermoedende Jaap Kruims. Tot ze ineens van alle kanten op hem afkwamen, familieleden, die een rondleiding kregen over het terrein. Jaap loopt met zijn fiets en het gezelschap, de kantine in, waar ook de medewerkers aanschuiven. Kruims wordt bedolven onder de complimenten, de felicitaties en er is een speciale jubileumtaart voor hem gemaakt. En dan stapt ook burgemeester Marcel Thijsen binnen. Kruims, die normaal veel praatjes heeft, valt helemaal stil. Thijsen houdt dan een toespraak. ´Ik heb veel jubilarissen bezocht, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand vijftig jaar in dienst is bij hetzelfde bedrijf. ´ Thijsen omschrijft Jaap als een trouwe medewerker. ‘Adrem, met cynische humor, maar je hebt het altijd goed met ze voor.’

Fiets

Jaap Kruims heeft 12 jaar in Foxwolde gewoond, waarna hij verhuisde naar Roden. Op zijn 27e ging hij naar Paterswolde, waar hij inmiddels veertig jaar woont. Vanaf de Vennerstraat komt hij steevast op de fiets naar de zaak. ‘Ik wilde altijd graag in de bloemensector werken. Ik geloof dat mijn vader de kwekerij gebeld heeft voor een baantje. En die baan kreeg ik direct. Ik heb er geen seconde spijt van. Vanaf het begin heb ik me vermaakt.’ Zijn medewerkers vinden hem na al die jaren nog steeds het zonnetje in huis. Van deze speciale dag wist hij niets van. Heeft niets gemerkt. ‘Ik vind het prachtig’, reageert hij, nog altijd beduusd door alle aandacht. Op 5 juni was de officiële dag. ‘Ik blijf werken tot eind augustus.’ En dan wacht het pensioen. Achter de geraniums zitten is er dan niet bij. ‘Daarvoor heb ik het te druk. Ik ben altijd bezig in de tuin, mag graag puzzelen en met vrienden naar het theater gaan.’ Maar deze dag is helemaal voor Jaap Kruims, die met iedereen op de foto gaat. Daarbij is zelfs de 95-jarige Joop Arends, de man die hem het contract aanbood…en die ‘arbeidsovereenkomst voor de tuinbouw’ heeft hij nog steeds. Het zegt alles. Trouw aan de baas.