De Eelder Jaarmarkt staat voor Eeldenaren maar ook bij mensen in wijde omgeving groot omcirkeld. Op 11 juni is het weer zover. Na een letterlijk turbulente periode met harde wind en corona, waardoor de markt enkele jaren niet door kon gaan, wordt de draad weer opgepakt. De markt kent een roemrijke historie, die teruggaat tot 1986.

In een ver verleden bestond er ook al een markt, maar dan een veemarkt. Eerst werd er alleen gehandeld met schapen. Maar vanwege de zwoerdziekte die toen heerste mocht dit niet meer. De schapen staan niet meer op de markt, maar worden wel in ere gehouden en staan in het originele logo van de Jaarmarkt. Op de achtergrond van het beeldmerk prijkt het Nijsinghhuis, het vroegere gemeentehuis van Eelde. Vee zien we niet meer op de markt. Wel zijn er kleindieren te bewonderen en men kon een keer ponyrijden, verzorgd door Hippisch Centrum Eelde. In de moderne tijd staat de warenmarkt voorop, daarnaast muziek en vermaak. De warenmarkt staat bekend om de variatie. Naast de vaste standhouders zijn ook vele verenigingen present, waaronder ook corsowijken. Bijzonder was de stand van Corsowijk Anders. Onder het mom van ‘slaat u een flater of gaan ze te water?’, moesten deelnemers met een tennisbal een schijf raken. Historische Vereniging Ol Eel heeft een traditie met het raden van oude voorwerpen. En niet te vergeten: tal van ondernemers presenteren zich.

Thema’s

De Eelder Jaarmarkt biedt altijd vertier voor jong en oud. Jarenlang werd de markt gekoppeld aan bepaalde thema’s, zoals landen en partnergemeente Wardenburg. In het jaar 2012 was het geen thema, maar stond de markt in het teken van EK Voetbal. Oranje domineerde de markt. Er liep een heuse leeuw rond en de oranje brulklompen waren een gewild artikel. De Jaarmarkt is immer vernieuwend. Zo was er de primeur van een ‘kopje verhalenthee-ater’, verhalen werden verteld door Kaj van der Plas, initiatiefnemer van Dorps vol Verhalen.

Los Bomberos

Muziek is een belangrijk onderdeel. Het Sappemeerster Duo is het huisorkest. De Oost-Grunnegers spelen sinds heugenis stemmige muziek en zijn altijd in voor een komische noot. Muziekvereniging Nieuw Leven was ook altijd prominent aanwezig. Als harmonieorkest maar ook met de Neut’nkraokers. De Jaarmarkt kent geen muzikale grenzen. Bijzonder waren de Cubaans getinte klanken van Los Bomberos uit Groningen. Ook de Tropical Steelpans uit Den Helder zorgden voor warme klanken. Het was in de jaren dat muziek nieuw leven werd ingeblazen. Staatmuzikanten trokken over straat, zoals De Oringer Kapel en Hollandsch Geweld. Dansliefhebbers komen aan hun trekken bij Dansstudio Eelde, die Eelde in beweging krijgt.

In 2019 stond er weer een thema centraal, Country & Western. Het feest kon toen niet doorgaan. Maar anno 2022 wordt dit thema weer opgepakt. De markt zal dus een Amerikaans tintje krijgen, met cowboys en indianen. En bijhorende countrymuziek.

IJzeren Paard

Een vaste groep op de markt zijn de liefhebbers van oude tractoren, onder de naam ‘IJzeren Paard’. De club ontstond in 1999, tijdens de toenmalige Noordenveldtentoonstelling, onder impuls van Cornelis Hartlief, die ook in het Jaarmarktbestuur zat. Jaarlijks maakt de club voorafgaand de markt een rondrit door het dorp en presenteren zich dan. ‘We hebben dit jaar een programmaatje samengesteld’, vertelt Richard de Rink. ‘De tractoren doen mee aan een behendigheidswedstrijd. Hoe dat eruit komt te zien is nog een verrassing.’ In totaal zullen zo’n dertig oude tractoren, meest uit de jaren vijftig, maar ook ouder, zich weer opstellen.

Mochten mensen zin hebben mee te rijden in de optocht met hun oude tractor dan mogen ze altijd aansluiten. Meld dit dan aan Richard de Rink: richardderink@hotmail.com of via tel. 06-13761567