Het moet wel heel gek gaan lopen, maar het beoogde college, althans de wethouders, worden op de volgende raadsvergadering op zeven juni beëdigd. In hun kielzog worden de nieuwe fractievoorzitters benoemd en ook nieuwe raadsleden geïnstalleerd. Vorige week tekenden de nieuwe wethouders en de fractievoorzitters het coalitieakkoord.

Het nieuwe college van burgemeester en wethouders van Tynaarlo kent twee verrassingen. Jurryt Vellinga (Leefbaar Tynaarlo) wordt toch wethouder en de PvdA schuift Jelbrich Peters naar voren. De twee andere wethouders zijn Hans de Graaf namens ChristenUnie en Miguel Ririhena, de huidige fractievoorzitter van GroenLinks. De Graaf gaat financiën doen en keert na enkele jaren afwezigheid terug in het college van Tynaarlo. Ririhena krijgt het sociaal domein in portefeuille.

De van oudsher Eelder partij Gemeentebelangen maakt ook deel uit van de coalitie maar levert geen geen wethouder. Annemarie Machielsen volgt Vellinga op als fractievoorzitter van Leefbaar Tynaarlo. Gea Bijkerk wordt de fractievoorzitter van GroenLinks, omdat Ririhena dus wethouder wordt. Jelbrich Peters uit Tynaarlo is de grootste verrassing in het nieuwe college. Ze stond voor de PvdA op plek negen op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Verder in Dorpsklanken een uitgebreid interview met Peters. Door de benoeming van Vellinga wordt de in Eelde woonachtige Jarko Weering na vier jaar afwezigheid weer raadslid. Echter nu voor de partij Leefbaar Tynaarlo.