Traditiegetrouw werd de Wandelvierdaagse afgelopen donderdag feestelijk afgesloten. Dorpsklanken beleefde het hele circus mee, van start tot finish.

Net als maandag is het weer spannend vanwege het weer. Vele mensen komen dan ook met de auto naar het zwembad. ‘Kom maar mevrouw, er kan nog wel een ‘gebakje’ bij’, wijst verkeersregelaar Pieter Gjaltema een vrouwelijke bestuurder. Op het zwembadterrein is het feest al in volle gang. De mascotte van Albert Heijn is er en DJ Ik Willem bedient de knopjes van de muziek. ‘Laot mij maor lopen’, heeft de bekende Eeldenaar toepasselijk uitgezocht. Kinderen dansen en springen. En dan moeten ze nog 5 kilometer. Bij een kraampje krijgen we een plattegrond (compleet met QR-code). En vragen iemand met het hesje ‘Hulp!’. Want moeten we nu eerst linksaf of rechtsaf? ‘Dat is een goede vraag’, zegt de mevrouw. Het blijkt niet nodig. De richting staat keurig met bordjes (hoog op bomen) aangegeven. Bovendien: volg de meute (in totaal over de hele week 1500 wandelaars, waarvan 360 individueel) maar. Een kleurrijke meute van voornamelijk schoolkinderen. Over bomen gesproken. Aan de Vosbergerlaan staat een heuse ‘gevonden voorwerpenboom’.

Gedragen

We gaan het bos in. Amper 500 meter gelopen of het eerste kind wordt al gedragen door opa, die dit afwisselt met oma. De route door Vosbergen is prachtig, kinderen hebben oog voor andere dingen, zoals takken die je naar beneden kunt trekken. Al is een paard ook leuk om te aaien. Sommige jeugdigen hebben de muziek erbij aan. Vanwege de spanning moeten vele kleintjes plassen. Wanneer we het bos, onder af en toe luid gegil, verlaten trekken we de nieuwbouwwijk in. ‘Daor komt Yde an’, roepen enkele mensen langs de kant. Ja, want naast de Eelder scholen is ook de Duinstee van de partij. We stoppen voor de eerste en enige stempelpost. Met een kangoeroe op het kaartje lopen we verder. Dwars over het schoolplein. Iedere school heeft onderweg haar eigen drankstalletje. Naast drinken wordt er ook ijs uitgedeeld. Het kind van Menno Jan Mulder is toe aan een schoenenwissel. Door de moderne techniek is alles te volgen op de mobiel. ‘Het lijkt erop dat papa niet vooruitgaat’, zegt een moeder, die op haar app tuurt. ‘Jullie zijn er bijna!’, word je aangemoedigd. Nog even de drukke Burg.Legroweg oversteken en dan wacht het warme onthaal langs de Oranjelaan. Brandweer Eelde zorgt voor een welkome verfrissing, de helden lopen onder bogen door, vele, vele, familieleden staan langs de kant met bloemen en snoep. Wat weer een ontvangst! Het is weer een feest zonder wanklank. ‘Niemand is afgevoerd, alleen enkele pleisters’, schetst voorzitter Bein Stiksma van de EHBO het blessureoverzicht. Uit de luidsprekers klinkt ‘Doe dat nou nie, maar ik deed het toch…’  Het weer werkte mee, de organisatie was perfect, er waren geen incidenten. Een minpuntje dan. De picknickbanken op het Lemferdinge-terrein zijn gereserveerd voor scholen. Voor een individu is geen zitplaats….De medaille maakt alles goed. En het is tenslotte een wandelfestijn.