Grofweg de helft van de Drentse basisscholen die sinds 2012 zijn gebouwd of verbouwd, zijn nu alweer uit hun jasje gegroeid. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Drenthe. Ruimtegebrek komt doordat er meer kinderen op school zitten dan voorspeld. 

Bij de bouw van scholen ging men de afgelopen tien jaar veelal uit van afname van het aantal leerlingen op korte en op middellange termijn. Maar bij ongeveer de helft is die trend uitgebleven of is het aantal leerlingen zelfs gegroeid. In Eelde weten ze er alles van. Sinds 2019 zitten De Mariaschool en De Veenvlinder in een splinternieuwe multifunctionele accommodatie (mfa), maar die is nu alweer te klein. Vier groepen krijgen noodgedwongen ergens anders les: in een oud schoolgebouw, een kilometer verderop. In overleg met de gemeente is bepaald dat De Mariaschool een nieuwe, eigen locatie krijgt. Tot die tijd blijft het roeien met de krappe riempjes die ze hebben.