Wat een feest was het vorige week woensdag 27 april. Al om 9 uur klommen en klauterden de eerste kinderen over de springkussens op het Kampje. Nieuw Leven speelde het Wilhelmus en opende op die manier officieel de vrijmarkt en de andere festiviteiten van de dag. Op het hele terrein tussen de Westerhorn en de Jumbo lag op kleden en kleedjes van alles en nog wat uitgestald. De organisatie van het festijn was in de vertrouwde handen van Team OKE dat gelukkig weer voldoende vrijwilligers op de been had gekregen om alles voor te bereiden en de festiviteiten in goede banen te leiden.

Het was in het begin nog een beetje fris, maar de eerste deals werden al gesloten, want wie echt gaat voor een mooie vondst, is er vroeg bij op zo’n dag. Nieuw Leven hield de stemming er ook goed in bij de eerste gasten van de markt en toen zij uitgespeeld waren, nam spreekstalmeester Jacob van Gelder, het over en informeerde iedereen doorlopend over wat er zoal te zien en te doen was op Koningsdag Eelde. Team OKE was blij met de aangeboden hulp van de organisatoren van het Koepeltjesfestival die ook hun geluidsinstallatie en walkietalkies uitleenden.

De lootjes voor de grote verloting vonden gretig aftrek en waren alle 1700 voor 11 uur uitverkocht. Ook de popcorn en broodjes hotdog gingen schoon op en de verkoop van plantjes voor Giro 555 liep als een trein. Op de vrijmarkt werd het steeds drukker. Ook daar werd goed verkocht en bijna niemand verliet de markt met lege handen. Behalve spullen kopen en verkopen konden de bezoekers bij sommige stands ook een spelletje doen of grabbelen. Natte sponzen gooien naar onwillige slachtoffers was favoriet, maar die slachtoffers lachen uiteindelijk het hardst, want ze verdienden heel wat euro’s.

Bij de kerk gaf de brandweer gedurende de hele ochtend een demonstratie van hun werkzaamheden. Toen er aan het eind van de ochtend iemand onwel werd, was de brandweer gelukkig in de buurt en ook de andere hulpdiensten waren snel ter plaatse. Na het verlenen van eerste hulp is de patiënt naar het ziekenhuis vervoerd. Na overleg tussen hulpdiensten en organisatie is besloten het programma af te maken zoals gepland.

Op het podium van café Boelens konden kinderen meedoen aan een theaterworkshop. De goochelaar die op de markt rondliep trok veel bekijks, de glittertattoos waren populair bij het jonge publiek en op de springkussens was het een constant gekrioel. Voorzitter van Team OKE, Wendy Wielenga: ‘Door niet overal geld voor te vragen, is Koningsdag bij ons echt een feest voor iedereen. Het is zo leuk om dat als vrijwilligers met de hulp van ondernemers in en om het dorp mogelijk te maken. We krijgen heel veel positieve reacties en zien ook dat iedereen het goed naar de zin heeft en veel mensen ook lekker nog even blijven napraten op de terrassen. Onze nieuwe vrijwilligers hebben het super gedaan en we hebben nu al zin in volgend jaar.’

Tegen het eind van de markt begonnen de verkopers hun spullen op te ruimen of gratis weg te geven. Vroeg komen, maar ook tot laat blijven, loont dus de moeite. Burgemeester Thijsen arriveerde om de hoofdprijs van de loterij, een 5-daags all-inclusive verblijf in een hotel, uit te reiken. De burgemeester prees zichzelf en ons allemaal gelukkig dat we vrij van corona en vrij van oorlogsgeweld deze dag van nationale saamhorigheid met elkaar konden vieren en hij bedankte iedereen die dat mogelijk had gemaakt.