Met de bakfiets van burgerinitiatief ‘Tynaarlo Goed Gehoord’ is vorig jaar begonnen met rondes door de dorpen en kernen van Tynaarlo: Kletsproat en Drentse kletskoeken. Voortgestuwd door Dirk Moes, Marc Willemse, Eric Mol, Jeroen Veltheer en Kees de Graaf. Afgelopen zaterdag reden ze weer verder, door het zonnige Tynaarlo.

Dirk Moes kijkt enthousiast terug op de ontmoetingen met de inwoners: ‘Omdat Tynaarlo al meer dan 1200 jaren bestaat, is dit misschien wel het oudste dorp van Drenthe. Al honderden jaren zorgen mensen hier voor elkaar, voor de dieren en het land. En na een paar goede gesprekken is duidelijk dat ze dat in Tynaarlo nog wel een tijdje vol houden. Ja, er zijn te weinig betaalbare woningen. Wat ook opvalt is de gelatenheid richting het College. Want echt veel wordt er niet (meer) van de gemeente verwacht. En dat is jammer. Want ons rijke verleden verdient een rijke toekomst. En dat kan niet zonder een gemeente die weet wat er leeft in de dorpen van Drenthe.

Na de lokale verkiezingen in maart van dit jaar zijn in alle gemeenten in Drenthe bezig met het vormen van een nieuw Colleges. En dus bezig met het maken van plannen voor de komende vier jaren, ook in Tynaarlo. Moes: ‘Dat zou een opgewekt feest van de democratie moeten zijn met mooie plannen voor de toekomst. Deze keer is het anders. Er liggen de bekende uitdagingen rond jeugdzorg en de woningcrisis. Er dreigt nog meer armoede door de stijgende prijzen. Stuk voor stuk uitdagingen waar de gemeente al langer mee worstelt. Wat het deze keer moeilijker maakt is dat het vertrouwen in de Raad en College in sommige gemeenten in Drenthe enorm laag is. Inwoners voelen zich niet gehoord. Reden genoeg om het echt anders te doen.’

Wat anders is aan die gesprekken in de dorpen is dat inwoners met elkáár in gesprek gaan, zo legt Dirk Moes uit: ‘Over wat we met elkaar van de gemeente verwachten maar ook over wat we zelf kunnen doen. Wat ook interessant is aan die gesprekken is dat we leren “omdenken”; hoe komen we van klacht naar kracht? Want de Drenten zijn een stug en sterk volkje met een rijk verleden en een mooie toekomst. Soms vergeten we dat.’

De bakfiets deed vorig jaar al elf dorpen en kernen aan. Het reisverslag 2021 werd aangeboden aan de gemeente (College BenW en gemeenteraad) en persoonlijk aan burgemeester Marcel Thijsen. Het is te vinden op de website www.tynaarlogoedgehoord.com.