Zwembad Lemferdinge doet haar naam eer aan. Het openluchtbad straalt luxe uit. Naast het zwembad kun je je er op allerlei manieren vermaken en ontspannen. Dit alles in een unieke landelijke omgeving. De temperatuur van het water is bijzonder aangenaam. Het bad wordt verwarmd op een duurzame manier. Ondanks al die luxe is het allemaal betaalbaar. Een abonnement is het voordeligst.

Op deze mooie aprildag zijn de eerste baantjeszwemmers er al vroeg bij. Mensen druppelen binnen. We staan aan het begin van een nieuw seizoen, en dat al in april: anders dan vorige jaren ging het zwembad op 4 april open, het bad blijft ook een maand langer open, tot en met september.
De abonnementenverkoop is aan de gang en verloopt geleidelijk. ‘Het is voor veel mensen even wennen dat het nu al kan’, denkt Karin Otter, medewerker van de zwembaden in de gemeente Tynaarlo. ‘Het weer speelt altijd een rol, maar misschien ook de economische situatie met hoge energiekosten en inflatie.’ Toch zijn de kosten voor een abonnement er snel uit. ‘Het is natuurlijk voordeliger dan een los bad. En bij een abonnement kun je bijvoorbeeld even een half uurtje een duik nemen; je hoeft niet de hele dag te blijven.’

bomen

Vakantie in eigen dorp, zo wordt zwembad Lemferdinge ook wel omschreven. Dat kan Dirk Bezemer beamen. ‘De omgeving, met die bomen, is uniek.’ Bezemer is sinds vorig jaar bestuurslid van de Vrienden van Zwembad Lemferdinge. ‘Toen ik vorig jaar een abonnement kwam kopen werd mij gevraagd om mee te doen in het bestuur. Ik zwem graag. Ik woon hier nu zestien jaar. Het is een mooi zwembad, ik wil er graag aan bijdragen de meerwaarde ervan voor het dorp te versterken. Dat het zwembad nog bestaat, daar heeft de voorzitter van de Vereniging Vrienden van Zwembad Lemferdinge, Jan Koning, trouwens een grote rol in gespeeld.’

bestuur

Naast Dirk Bezemer bestaat het huidige bestuur uit Adriaan Ferf en Corrine van der Meer. Twee andere leden, Jan Koning en Ger Haverkamp, nemen door verhuizing en andere omstandigheden binnenkort afscheid. Daarom meteen een oproep voor nieuwe bestuursleden. Ook mensen die als lid willen aansluiten bij de Vrienden van Lemferdinge zijn meer dan welkom. De Vereniging kent momenteel zeshonderd leden. Corrine van der Meer: ‘Vrienden van Lemferdinge streeft naar verbinding tussen dorp en zwembad. Door iets extra’s te doen (helpen bij onderhoud, aankopen van speeltoestellen, zitbanken, enz.) en activiteiten te organiseren, zoals het midgetgolftoernooi, dat vorig jaar een groot succes was.’ Dit jaar gaan de Vrienden er op zondagmiddag 12 juni op de midgetgolfbaan weer een festijn voor jong en oud van maken. Er zijn in verschillende leeftijdscategoriën bekers te winnen. Zeker iets om in de agenda te zetten.’

Van der Meer vervolgt: ‘We bieden ook ondersteuning bij de Zwemvierdaagse. En een doel voor dit jaar is, met hulp van onze leden, te sparen voor een watertafel. Het idee kwam van Karin, die naar Vries keek waar ook een watertafel staat en het een groot succes is. Met allerlei schuifjes, luiken en pompen, is het niet alleen leuk voor de allerkleinste kinderen, maar ook de jeugd tot een jaar of tien beleeft er veel plezier aan.’

Vrijwilliger Hein van Assen, die juist het midgetgolfterrein heeft aangeharkt, schuift even aan en komt prompt met een idee. ‘Een zwemwedstrijd voor alle leeftijden en dan de burgemeester uitnodigen’, zegt hij kort maar krachtig. Hein van Assen is een van de vrijwilligers van de Vrienden, en doet veel in het onderhouden en schoonhouden van het terrein. Ook daar kunnen best nog wel handjes bij.

Terug naar de grote wens dit jaar: de watertafel. ‘We willen dit doel zichtbaar maken door bijvoorbeeld een thermometer te plaatsen betreft stand van zaken van het bedrag’, vertelt Corrine vander Meer’. Zo kunnen nog meer mensen genieten van het ietwat verscholen zwembad met al zijn aantrekkelijkheden: vakantie in eigen dorp. Voor een voordelige prijs.

Voor mensen die ideeën hebben, het bestuur willen versterken of willen aansluiten bij Vrienden van Lemferdinge, mail naar  vriendenlemferdinge@hotmail.com