Asielzoekers van het centrum in Paterswolde worden nauw betrokken bij het komende Eelder Bloemencorso. De buitenlanders gaan ook een wagen bouwen. Daarnaast steken ze de mouwen uit voor de andere aspecten van het bloemenfeest. Omdat het nu tijd is om dahliabollen te poten zijn ze afgelopen zaterdag aan de slag gegaan.

Al in 2021 stelde de vrouw van penningmeester Fred Cazemier voor om asielzoekers te betrekken bij het Corso. ‘Toen waren ze nog niet eens hier’, vertelt Cazemier. Er werd vervolgens overleg gevoerd met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers dat wel moest wennen aan het idee. Want er komt nogal wat bij kijken, voor het bouwen van een wagen en de andere werkzaamheden. Afgelopen week werd een voorlichtingsavond gehouden in het AZC over het Corso. En zaterdag was de eerste actie: dahlia’s poten. Een groep van tien personen van het centrum ging naar een veld bij Kwekerij Arends om daar bollen in de grond te stoppen. ‘Ze waren heel snel klaar en deden het serieus’, zag Cazemier tot zijn genoegen. Het volgende klusje is het veld bijhouden. En daarna kan er gewerkt worden aan de wagen. ‘Volgens mij hebben ze geen idee wat ze gaan bouwen.’  Aan het enthousiasme zal het niet liggen.

Foto: Fred Cazemier