Het eerste elftal van SV Tynaarlo was het ‘Lelijk Eendje’ van de Vijfde Klasse. Tot voor kort wisten de groen-witten van Roelof Rutgers geen punt te veroveren. Maar de ploeg is herrezen uit de as en heeft zich ontpopt tot reuzendoder. SVT heeft ook nog eens geschiedenis geschreven door voor het eerst in het 75-jarig bestaan VAKO te verslaan. Hoogste tijd om SV Tynaarlo in de schijnwerpers te zetten en het geheim te ontrafelen.

De ommekeer begon op 26 februari toen Tynaarlo voor het eerst een punt pakte, tegen GRC. ‘We zijn behoudender gaan spelen. De tegenstander laten komen, de ruimtes kort houden’, doceert Roelof Rutgers. Daarvoor kregen we veel doelpunten tegen. Zoals tegen VVK. Maar ondanks de 2-7 had VVK wel moeite met ons spel. Ze wonnen zo ruim door drie vrije trappen.’ Op 19 maart kwam Westerkwartier op visite in Tynaarlo. Het werd 2-2 tegen de titelkandidaat. ‘Maar we hadden recht op drie punten. Dat dwongen we zelf af. De dinsdag erop speelden we tegen Beilen. Het duel leek te eindigen in 1-1. Pas zeven minuten in blessuretijd werd het nog 2-1 voor Beilen. ‘Maar op deze manier kunnen we het elke tegenstander moeilijk maken’, was de gedachte van Rutgers. En dus ging SVT op dezelfde voet verder. En de veranderende tactiek had effect: ook tegen een andere kandidaat voor promotie, Haren, werd het een gelijkspel.

Derby

En onlangs stond de derby tegen VAKO op het menu, waar SVT in de heenwedstrijd nog met 6-0 klop kreeg. De Vriezenaren hadden nog nooit van Tynaarlo verloren. ‘In Vries werden van tevoren al voorspellingen gedaan als 0-10’. VAKO miste wel een paar belangrijke spelers, Tim van Huffelen en Andre Manzeza, maar voor het overige was de rood-gele formatie op volle sterkte. VAKO is natuurlijk in alle opzichten een pikante tegenstander. Roelof Rutgers is er trainer geweest en woont in het dorp. Dat heeft de Vriezenaar gemerkt. Zij hele huis werd behangen met rood-gele kleuren. Het was een tegenzet nadat supporters van Tynaarlo in de eerste wedstrijd huis hadden gehouden in Vries. ‘We hadden verwacht dat er op het sportpark acties waren, maar daar hadden ze niks gedaan. Toen ik ’s morgens om zeven uur uit het bed stapte zag ik pas dat alles bezaaid was met vlaggetjes. Ik had er niks van gemerkt.’ Terug naar de wedstrijd. ‘VAKO had ook moeite met ons spel. Niet alleen verdedigend. Ook aanvallend kwamen we steeds beter uit de verf.’ In de 87e minuut maakte Bart Lammers zich onsterfelijk door de winnende 3-2 te maken en toen ging het dak eraf in Tynaarlo. Voor het eerst in het 75-jarig bestaan winnen van VAKO, dat is alle reden voor een feest. De Tynaarlose doelpunten werden ook nog eens gemaakt door spelers met een VAKO-verleden.

Inmiddels heeft SV Tynaarlo de laatste plaats van de hand gedaan en zeven punten bij elkaar gespeeld. Waar eindigt dit, is de vraag. Er zijn nog zes wedstrijden te gaan. Eerstkomend duel is op 23 april tegen VVK. ‘We hebben pech dat we dan weer tegen een kampioenskandidaat moeten spelen.’ Aan de andere kant, Tynaarlo heeft zich ontpopt tot reuzendoder. ‘Voor deze jongens is het seizoen al geslaagd. Er is niks mooiers dan als klein clubje het grote VAKO te verslaan.’  Rutgers zelf is bezig aan zijn laatste seizoen als trainer. ‘Ik had na de wedstrijd tegen VAKO al gekscherend gezegd: ik stop op het hoogtepunt dus dan direct maar.’