De naam Klinkhamer is al bekend in het dorp sinds 1929, toen Hendrik Klinkhamer begon met een slagerij. Het ambachtelijk vak zit in de familie. Henk Klinkhamer nam het stokje over van zijn vader Piet. Tijden zijn veranderd, Klinkhamer verandert mee.

Het mes snijdt aan twee kanten, is een voor de hand liggend spreekwoord, maar past wel helemaal bij Henk Klinkhamer, die de uitstraling heeft van een vrolijke Frans. De andere kant is dat hij verstand van lekker vlees heeft, zoals ook op een tekst staat aan de voorgevel.
Klinkhamer en slagerij, ze horen bij elkaar. Alleen de plek is veranderd. ‘Opa’ Hendrik begon zijn bedrijf aan het Zuideinde, naast vakgarage Polling. Het huis staat er nog steeds. In 1962 nam Henk’s vader Piet de zaak over en verhuisde het bedrijf naar de locatie naast Café Boelens. Vanaf 1971 was er een tijdelijke onderbreking. De zaak werd verhuurd, terwijl het gezin in Peize ging wonen. In het buurdorp legde Klinkhamer zich toe op de verkoop van nasi en bamipaketten, met als afzetgebied de drie noordelijke provincies inclusief de Waddeneilanden. Doordat de handel terugliep, mede door de komst van de Chinese restaurants, keerde de familie terug in Eelde nadat de huidige plek aan de Hoofdweg vrij kwam. Zoon Henk nam het bedrijf over. ‘Nee, het werd mij niet opgedrongen. Mijn ouders hebben het ook niet gestimuleerd. Maar ik wilde het uiteindelijk zelf graag’, vertelt Henk achter in de zaak (noemt het ‘worstenatelier’), waar hij een paar stoelen vindt die niet vaak gebruikt worden. Henk is niet van het stilzitten.
genen

Henk Klinkhamer volgde meteen na de MAVO de slagersvakopleiding. Het zit in de genen van de Klinkhamerfamilie. Want hoewel zijn zus Amy al jaren kok is heeft ze dezelfde opleiding gedaan en nog een tijdje in de zaak gewerkt. Na de overname in 1993 drukte hij wel zijn stempel op het bedrijf. ‘Mijn idee was om verfijnder te werk te gaan. Ik vind dat een goede presentatie erbij hoort. En dat kost weinig moeite.’ Je hoeft Henk niet te vragen wat hij zo leuk vindt aan het vak. Naast het maken van een lekkernij staat hij de klanten met een lach te woord. En die kenmerkende sfeer straalt weer uit naar de andere medewerkers, die trouw aan het bedrijf zijn. ‘Henk is heel spontaan, ik ga hier nooit meer weg’, zegt Wendy Schutter. ‘Ben je ziek?’, grapt Henk. Het tekent de sfeer. Wendy zegt al 12,8 jaar bij de zaak te werken (’13 klinkt niet zo positief’), maar Anja Bruggink voert de lijst aan: ze is al 19 jaar werkzaam in de zaak. Benjamin is Laura van Essen, die vier jaar medewerkster is.
veranderd

Het assortiment is de laatste vijftien jaar veranderd, vertelt Henk dan weer op serieuze toon. ‘Maaltijden vormen steeds meer de hoofdmoot. De klant is ook veranderd. Vlees heeft de laatste tijd een negatieve klank. Het heeft ons bewustere klanten opgeleverd. Ze eten minder vlees, maar kopen dit wel bij een goede slager.’ Klinkhamer is sinds 1994 Keurslager. ‘Toen ik de zaak een jaar eerder overnam had ik dit al hoog in het vaandel. Het geeft je handvaten om op een modernere manier de bedrijfsvoering te doen. Het aansluiten bij de Keurslager houdt onder meer in: een vijftal aanbiedingen zijn verplicht, de rest mag je zelf aanvullen. Het keurmerk betekent ook dat je streng gecontroleerd wordt. Een keer per jaar wordt gekeken hoe de aankleding is en wordt achter de schermen gecontroleerd. Ook worden de producten een keer per jaar geïnspecteerd. Dan komt er onverwachts iemand langs die een bacterieel onderzoek doet van zelfgemaakte en aangeleverde producten. Ook het eindproduct wordt aan een inspectie ondergaan. Is het niet goed, dan volgt een nieuwe controle. In het verleden deed Henk Klinkhamer mee met de bekende worstenkeuring. Maar Henk hoeft niet zo nodig op de voorgrond. Maar dan weer die andere kant van Henk. Als gevraagd wordt voor een foto en daarbij producten tonen, hoeft Henk niet lang na te denken en komt op de meest creatieve ideeën. Dat is ook Henk, die verstand heeft van lekker vlees, houdt van een uitstraling van de vleeswaren en een leuke werksfeer. Het mes snijdt bij Henk Klinkhamer aan meerdere kanten..

 

 

Foto boven: Piet Klinkhamer, Amy Klinkhamer en Mina Klinkhamer

Foto onder: Klinkhamer en zijn trouwe medewerkers hebben altijd plezier (van links naar rechts) Laura van Essen, Wendy Schutter en Anja Bruggink Laura van Essen