Het is vandaag 13 april, de datum die in het geheugen van alle Eeldenaren staat geschreven. Op 13 april 1945 werd het tweelingdorp bevrijd door de Canadezen.

Het moest zo zijn. Uitgerekend deze dag stappen militairen uit twee bussen, voor de ingang van het vliegveld. Het zijn Canadezen die mee hebben gedaan met de grote militaire oefening in Leeuwarden. De jonge Canadezen zijn hier nog nooit geweest. Weten dan ook niet dat Eelde-Paterswolde op deze dag door hun landgenoten is bevrijd van de Duitsers. Wat hen hier opvalt zijn de vele fietsen. ‘Bij ons worden ze van de weg gereden, hier zijn ze ‘koning van de weg’, zegt een van de Canadezen, die niet mee heeft gedaan met de oefening, maar als technische man zorgt dat de vliegtuigen kunnen blijven vliegen. De groep is in afwachting van het toestel dat later vertrekt. En dus is het wachten geblazen. En misschien even stilstaan bij het verhaal van Eelde….

Op deze dag stonden scholieren stil bij twee oorlogsmonumenten in het dorp. In de volgende Dorpsklanken uitgebreid aandacht aan 13 april.