Steeds meer Nederlanders ontdekken de padelsport. De dynamische variant op het tennis, ontstaan in Mexico, is ook overgewaaid naar Paterswolde. Vorig jaar werd bij TV De Marsch de eerste padelbaan geopend door wethouder Henny van den Born. Sindsdien groeit het aantal leden, die aan padel doen. Die groei heeft ook een nadeel: de huidige twee  padelbanen zijn niet genoeg….

Bart Buijze en Willem Thijs zijn van de Padelcommissie. ‘Je merkt dat deze sport een steeds grotere rol speelt bij de vereniging’, vertelt Thijs. ‘Er is een harde kern, die heel vaak speelt en daarnaast is er een groep die regelmatig padelt en die groep groeit. Het aantal teams neemt toe, terwijl de vereniging ook groter wordt. Dankzij de twee nieuwe banen hebben we er tachtig nieuwe leden bij. Padel geeft een nieuwe dynamiek. Maar doordat er zowel wedstrijden worden gespeeld als trainingen worden gegeven komen we met de banen in de knel. We zouden graag het aantal padelbanen zien uitbreiden. Maar dan hebben we wel meer leden nodig om het rendabel te maken. Bij TV De Marsch worden clinics verzorgd voor leden en niet-leden. Om de beginselen van deze populaire sport te leren.’ Buijze, initiatiefnemer van de commissie, geeft een verschil aan met tennis. ‘Als je balgevoel hebt leer je snel een leuke rally bij padel, terwijl dit bij tennis wel twee jaar kan duren.’  De clinics zijn vanaf 10 jaar. Daarnaast willen we ook clinics voor senioren te geven. Het gaat voor het merendeel om 60 plussers, die al een vast tennisuurtje hebben, maar nog niet de padelbanen hebben ontdekt.’
De wens van TV De Marsch is op termijn een padelbaan erbij, want twee zijn niet genoeg. Maar de tennisvereniging weet dat alles duurder wordt. Maar de situatie is nijpend. ‘Het piept en kraakt nu al. Op populaire tijden zijn de banen bezet. Als je dan ook nog trainingen moet geven kunnen mensen er niet allemaal terecht.’

Eerste Padeltoernooi

Intussen blijft de vereniging inzetten op het promoten van dit spectaculaire spel. Begin september wordt het allereerste padeltoernooi gehouden. Buijze: ‘We hebben elk jaar de clubkampioenschappen. Daar wordt een padeltoernooi aan toegevoegd. Hetzelfde geldt voor de seizoensopening op 3 april. Ook hier maakt padel onderdeel van het begin van het buitenseizoen.’ Thijs noemt nog een belangrijk punt: ‘vanuit het bestuur wordt ruimte gegeven aan deze nieuwe tak van sport, die een plekje heeft veroverd binnen de vereniging.’ De banen liggen bijna in de achtertuin van omwonenden. Om overlast te voorkomen is er een geluidswal geplaatst. ‘Al blijft de herrie beperkt tot in de kooi. We houden zoveel mogelijk contact met de buren, dat heeft continu onze aandacht’, zegt Thijs.
Bart Buijze en Willem Thijs kunnen de verleiding deze zonnige dag niet weerstaan (‘nu we er toch zijn’) en gaan de padelbaan op.  Beiden hebben de nieuwe tennistak omarmd. En niet alleen zij, weten Buijze en Thijs. ‘De meeste mensen stappen dolenthousiast van de baan.’

Iedereen die zelf ook een keer padel wil ervaren vindt meer informatie en kan zich inschrijven voor een clinic op www.tvdemarsch.nl/clinics