Leerlingen van IKC De Westerburcht zongen vorige week woensdag op het schoolplein  massaal het lied ‘Wij staan hier sterk, wij staan voor vrede’.  Bedoeld tegen de oorlog in Oekraïne. Een indrukwekkend gezicht, een deel van de kinderen toonde de Oekraïnse blauw-gele vlag. Maar wat weten die kinderen eigenlijk van die verschrikkingen in het voormalige Oostblok?

Leerkracht Veronique Bik nodigt de verslaggever uit om naar haar groep 4 B te komen. Als we de kinderen vragen of ze iets willen vertellen gaan heel veel vingers de lucht in. ‘Ze weten wel dat er een oorlog aan de gang is, maar we hebben hen wel verteld dat het 2000 kilometer ver weg is’, zegt Veronique. En hoe zien deze jonge kinderen het?  ‘Er worden bommen op flatten gegooid vanaf een helikopter. Die flats gaan dan kapot en heel veel mensen gaan dood’, beschrijft Evan Gortmaker de situatie in eigen woorden. ‘Daarom geven we geld aan mensen uit Oekraïne die niets meer hebben.’ Veel kinderen (niet alleen van De Westerburcht) zijn in actie gekomen en houden inzamelingen. Een greep van acties uit deze klas: Nerèa Heijerman verkoopt ‘loombandjes’. Ze heeft al 98 euro verdiend, dat naar Giro 555 gaat. Sven Kleine heeft 8 euro opgehaald met het inzamelen van lege flessen, waarvoor hij de buurt is rond geweest. Ruben Nijkamp verkoopt zijn eigen spullen, zoals tijdschriften en twee knuffels. Laurens Rienks komt nog met een actie: chocoladekoekjes. Juf Veronique heeft zich al gemeld als koper. De kinderen zijn nog niet uitgepraat. Willem Haringa verklaart de oorlog en de reden daarvan. ‘Oekraïne is in oorlog met Rusland. Oekraïne was vroeger van Rusland en nu wil Rusland het land terug. En dat is niet goed.’ Want oorlog is niet goed, weet de jonge generatie. Vandaar het lied, dat massaal gezongen werd: ‘wij staan hier sterk, wij staan voor vrede.’

 Aanleiding lied

Ook kinderen krijgen wat mee van de oorlog aan de hand van beelden en verhalen. Ze praten erover. In het hele land worden initiatieven genomen om Oekraïne te helpen. Ook de kinderen willen iets doen. Jiska Noortman, leerkracht basisonderwijs op obs Meander in Heiloo en Hubert-Jan Horrocks, musicus, hebben daarom voor basisscholen een  actie op touw gezet. Een van die acties is om zoveel mogelijk kinderen zingend hun stem laten horen met het lied ‘Wij Staan Hier Sterk’, gebaseerd op het oorspronkelijke lied van Michael Jackson, ‘We Are The World’.  Het tijdstip,  11.55 uur is symbolisch, vijf voor twaalf, het geeft de ernst aan van de situatie in Oekraïne.