De gemeenteraadsverkiezingen zijn woensdag op het gemeentehuis tot een einde gekomen. Burgemeester Marcel Thijsssen presenteerde daar onder het genot van een hapje en een drankje de uitslagen per stembureau. Vanaf half tien druppelden de uitslagen binnen. Dat duurde bijna tot middernacht. Toen waren alle stemmen binnen en konden de partijen hun zegeningen tellen of hun wonden likken. De grote aardverschuiving in de lokale politiek is uitgebleven. Maar net als de landelijke trend zijn in de gemeente Tynaarlo ook de lokale partijen de grote winnaars. Vooral Leefbaar Tynaarlo en nieuwkomer Tynaarlo.NU kwamen als overwinnaar uit de bus. Maar ook de PvdA van Koos Dijkstra komt met een zetel meer in de raad. Het was vooral opvallend dat de zetelverdeling na het tellen van twee stembureaus niet meer veranderde. Kortom als De Bloemert, Zuidlaarderveen en het Gemeentehuis zijn geteld, dan staat de zetelverdeling vast.

De grote winnaar van de avond is Leefbaar Tynaarlo. Zij stijgen van vier naar vijf zetels en zal de eerste gesprekken gaan voeren voor het vormen van een coalitie. Vooral in Vries en Zuidlaren bleken de leefbaren de grootste. Het gedoe binnen Gemeentebelangen heeft de partij geen goed gedaan. De van origine Eelder partij verliest een zetel. De afsplitsing van deze partij, Tynaarlo.NU, is de grote winnaar van de avond. Zij komen met drie zetels in de raad. De grootste partij van Eelde en Paterswolde. D66 behoudt de drie zetels en won de verkiezingen in Eelderwolde.De PvdA won ook een zetel en stijgt van twee naar drie zetels. Grote verliezer van de avond was het CDA. De christendemocraten komen met slechts een persoon terug in de raad. Ook het gesteggel binnen de VVD heeft de liberalen geen goed gedaan. De partij had vijf zetels, na de switch van Hilde Kammenga, maar komt nu met drie zetels in de raad. Ook GroenLinks verliest een zetel en gaat naar drie.

Vijf partijen met drie zetels en een grootste partij. Het wordt een interessante formatie. Het lijkt niet waarschijnlijk dat het CDA en de ChristenUnie terugkeren in het college. Het PvdA heeft goede kans weer te gaan besturen. Ook GroenLinks zal wel in de coalitie komen. De vraag is welke partij als vierde aanschuift bij de coalitiebesprekingen. Is dat D66 of de nieuwkomer en winnaar van de verkiezingen Tynaarlo.NU? Op donderdagavond komt Leefbaar Tynaarlo bij elkaar om de opties te bespreken.

In de volgende Dorpsklanken de reacties en een uitgebreid verslag van de verkiezingen en een prognose van de coalitievorming.