De winnaar van de verkiezingen, Leefbaar Tynaarlo, heeft oud PvdA-wethouder Henk Berends gevraagd om informateur te worden, althans dat zegt lijsttrekker van de leefbaren Jurryt Vellinga. Berends was van 2013 tot en met 2018 wethouder in Tynaarlo voor de PvdA. ‘Henk staat bekend als een goede bestuurder en een neutraal en objectief persoon, vertelt Vellinga. ‘Voor ons de ideale man om met de diverse partijen te gaan praten.’

‘Hij gaat met alle partijen in gesprek,’ maakt de winnende lijsttrekker duidelijk. ‘Wij sluiten niemand uit. Alle partijen wordt gevraagd hoe zij in de wedstrijd staan.’ Vellinga zegt dat hij donderdagavond met de fractie gaat evalueren en bijpraten. Vellinga: ‘Ik had dit eerlijk gezegd niet verwacht. Ik had gehoopt dat wij gelijk bleven.’ Echter de informateur stond eigenlijk al in de coulissen klaar om ingezet te worden. ‘Natuurlijk doe je wat voorwerk, dan kunnen wij snel handelen. Henk (Berends, red.) komt dan met een advies aan ons, zodat wij allereerst gaan proberen om er met die partijen uit te komen.’