Het is schitterend weer, de zon schijnt uitbundig. Op zo’n dag denk je dat alles in wereld mooi en fijn is. Dat schijn bedriegt weten Joris Boomsma (8),  Lizzy Krul (10), Anna Boomsma (10), Sumera Jonker (11) en Chiel de Boer (11). In deze volgorde staan ze ook van links naar rechts op de foto.

Op school hebben ze het natuurlijk uitgebreid gehad over de oorlog die de Russische president Poetin tegen de Oekraïne is begonnen. Ze zien de ellende van verwoesting. Ze zien gigantische vluchtelingenstromen op TV. De vijf kinderen kregen in de klas het prachtige idee om iets te gaan doen. Ze wilden geld inzamelen. Het groepje van vijf bedacht dat iedereen graag cupcakes lust. De keuken van de familie Boomsma werd een echte actieplek. Sumera, Anna en Chiel hadden beslag gemaakt, de cupcakes werden gebakken bij Boomsma. En toen de straat op met een grote doos vol cupcakes in de kleuren van de Oekraïnse vlag. Lizzy had van de kleurstof gesnoept, haar tanden waren groenblauw als teken dat ze volledig achter de actie staat.  Maandagmiddag gingen de actievoerders met de cupcakes langs de deuren. Ze stoppen vast niet voor de doos helemaal leeg is. Want de opbrengst wordt verdubbeld door de ouders van Joris en Anna! Alles gaat naar giro 555.