Na het online verkiezingsdebat in de raadszaal van afgelopen week, georganiseerd door de gemeente Tynaarlo en lokale kranten, was het deze week de beurt aan RTV Drenthe om een debat te organiseren. Twee onderwerpen waren er gekozen, namelijk de supermarkten in Zuidlaren en het beoogde Transferium bij De Punt. Acht partijen gingen over deze onderwerpen met elkaar in debat. De twee nieuwe partijen aan het verkiezingsfront bedankten voor de eer. Namelijk Hart voor Vrijheid en Tynaarlo Nu. Het debat kwam nauwelijks van de grond omdat er vooral geroepen werd om aan het woord te komen. Miguel Ririhena, lijsttrekker van GroenLinks: ‘Het was net alsof ik op de markt stond.’

‘RTV Drenthe liet ons vorige week weten dat kleine partijen en nieuwe partijen minder spreektijd zouden krijgen,’ legt Richard Aeilkema, lijsttrekker van Tynaarlo Nu, uit. ‘Wij zijn voor een gelijk speelveld, dus wij hebben voor de eer bedankt.’ De lijsttrekker van de nieuwe partij zegt tevens dat hij het bijzonder vindt dat alle partijen naar dit debat toegaan. ‘Omdat er is afgesproken dat er één debat werd georganiseerd en niet in te gaan op andere uitnodigingen,’ aldus Aeilkema.

‘Wij zijn uiteraard met de beste intenties naar dit debat gegaan,’ legt Henk Middendorp van het CDA uit. ‘Maar het werd echt een wedstrijdje ‘wie het hardste schreeuwt’. Daarnaast zijn de onderwerpen ook ongelukkig gekozen, omdat het eigenlijk non discussies zijn.’ De gemeenteraad heeft namelijk al besloten over de supermarkten in Zuidlaren en het transferium is een provinciaal project, waar de gemeente alleen kan beslissen over een klein stukje weiland, aldus de christendemocraat. Middendorp: ‘De opzet was ook ongelukkig. De twee kleinste partijen en de twee nieuwkomers moesten stuivertje wisselen halverwege het debat. Bij een van deze partijen zit ook nog een wethouder. Vijf om vijf was beter geweest en wellicht inhoudelijker.’ De lijsttrekker uit Paterswolde vond het entertainment en sensatie televisie. ‘Van te voren zei Benak (Margriet Benak, debatleider en presentator van RTV Drenthe, red.): ‘Ik bemoei mij er niet mee, jullie zoeken het maar uit. Wie het hardste schreeuwt, krijgt het woord.’

Ook fractievoorzitter en lijsttrekker Miguel Ririhena heeft het debat als niet heel plezierig ervaren. ‘De tijd was tekort en het was heel chaotisch,’ legt Ririhena uit. ‘Wij moesten heel hard roepen om aan bod te komen.’ De voorman van GroenLinks vond het ook bijzonder dat de vier kleinere partijen ‘zo’n beetje uitgesloten’ werden. ‘Dan hebben wij het over een gelijk speelveld wat betreft de supermarkten in Zuidlaren en dan gebeurt er dit.’

De enige vrouw in het gezelschap, Els Kardol, lijsttrekker van D66, moest er vooral om lachen en bleef bijna als enige rustig. ‘Het was alsof ik in de raadszaal was, daar springen de mannen ook zo over elkaar heen,’ lacht Kardol. ‘Wat eigenlijk heel bijzonder is, want eigenlijk kunnen wij het allemaal erg goed met elkaar vinden en zijn wij het in grote lijnen eens met elkaar.’ Ook de democraat uit Eelde vond het jammer dat de twee partijen niet aanwezig waren: ‘Als je er niet bent, kun je ook niets zeggen.’ Kardol onderschrijft de afspraak om het bij een debat te houden. ‘Maar het debat van RTV Drenthe gaat altijd door.’