Nadat ´Corry´ eind januari in ons gebied een storm in een glas water bleek, was het afgelopen week wel raak. Twee stormen achter elkaar, respectievelijk Dudley en Eunice, raasden over ons gebied. Na een adempauze in het weekend kwam er nog een storm overheen. Een terugblik.

Woensdagavond. De storm Dudley was zoals verwacht: niet hevig, de schade viel mee. ‘Ik verwacht dat het vrijdagavond een stuk ruiger word’, deed onze weerman Christiaan van Kammen donderdag een voorzichtige voorspelling. En het was de realiteit. Het KNMI gaf code oranje en aan de kust zelfs code rood. Er werden maatregelen genomen: geen treinen, scholen sloten eerder de deuren. Het duurde even voor de storm het noorden bereikte. Tegen vier uur ging het dan echt los. Het waren vooral windvlagen, die behoorlijk waren. Om 17.12 kregen we zelfs een NL Alert op onze telefoons. Met de mededeling ‘Wegens ‘extreme weersomstandigheden in grote delen van het land. Blijf binnen.’ Het noodnummer 112 raakte overbelast.

Zaterdagmorgen. Inspectieronde van de schade. In het weiland aan de Mandelandenweg is een boom geknakt. Slechts een deel van de dikke stam staat nog overeind. Een eind verder is een fors exemplaar met wortel en al uit de grond gerukt en ligt nu plat over een sloot (foto links boven). Aan de Watermolendijk hangen linten over de weg: afgesloten. ‘Een boom heeft een tikje gehad en raakte met de wortels de waterleiding. En er zit nu een gat in het wegdek’, beschrijft buurtbewoner Daan van Dijk. De buis van de waterleiding ligt precies onder de boom, die nog rechtop staat. Maar het gevolg: veertig woningen hadden vrijdagnacht geen water. Gemeentewerkers en mensen van de waterleidingmaatschappij zijn met groot materiaal ter plaatse om de boel te inspecteren en te repareren. We rijden door langs de Koedijk, waar her en der bomen zijn ontworteld. Aan de Drift (foto onder links) eentje vlak bij een huis.

  Bij de voormalige Hubo is een meterslang hekwerk platgewaaid. Voor Arends Coiffure (foto rechts boven) aan de Hoofdweg ligt een prachtige bloempot, met lariksboom erin, aan diggelen. ‘Hij stond er al 25 jaar’, laat Jan Arends weten. ‘Het ding was loodzwaar. Kun je je voorstellen hoe zwaar deze storm was.’ Een dikke berkenboom is op het huis van familie Gerrits gevallen. ‘Het was een fijne parasol in de zomer’, vertelt Bert Gerrits. ‘We hebben de brandweer gebeld, die verder niets kon doen. De schrik viel mee. Het was niet de vraag of de boom zou vallen, maar wanneer. Uit voorzorg hadden we matrassen naar beneden gesleept.’ De schade: lekkage, dakgoot kapot. ‘Maar het is niet goed te zien, zoveel takken zitten er voor.’ Een expert is in de top van de boom bezig met snoeien. Een buurtbewoner vraagt of er iets gedaan kan worden. ‘Ik zou zeggen: pak een zaag’, lacht Gerrits. En dit is nog maar een deel van alle schade die Eunice heeft aangericht. Koen Grootoonk zag het allemaal gebeuren. ‘Om zes uur begon het feest, met een uitgeweken vlucht van TUI. Om iets voor acht uur viel de eerste boom, waarna ze overal bezweken, maar ook dakbedekking liet op menig gebouw los.’ Bij de verslavingszorg aan de Borchsingel werd een stalen dakplaat losgerukt door de wind. Een hoogwerker uit Hoogezand werd ingezet, maar vanwege de te harde wind kon de machine niks betekenen. Al met al een storm, waarvan het einde nog niet in zicht is, en die we nog lang zullen herinneren.

 

Oosterbroek (foto links) en Novastraat (rechtsboven)

1914 de ergste, hardste windstoot in 1972

Stormen in de winter zijn niet ongewoon. Net als november is februari een echte stormmaand. Dan wat cijfers. De hardste windstoot die gemeten werd in Eelde was 139 kilometer per uur, het was in november 1972. De hevigste storm was in december 1914 toen de wind een gemiddelde haalde van 94 kilometer per uur. Ook 1976 gaat de boeken in als een flinke storm, met orkaankracht (boven 117 kilometer). De ergste storm van de laatste jaren is die van 1990. Het gemiddelde was 83 kilometer per uur, er waren windstoten bij van 128 kilometer. De storm van afgelopen week kunnen we qua windstoten op plaats vijf zetten in de top tien.