Door de vele coronabesmettingen is het ziekteverzuim in de maatschappij hoog. Maar wat zijn de gevolgen? In het onderwijs is de situatie dramatisch, blijkt uit een rondgang langs scholen. Voor het overige valt het mee, ook al is het flink aanpassen. 

‘Sinds de laatste versoepelingen is er een flinke stijging van het aantal zieke leerlingen’, laat directeur Leonie Magnin van Obs de Veenvlinder weten. ‘Vorige week hadden we bijvoorbeeld tien kinderen ziek in groep 8 en deze week in groep 6 acht leerlingen. We melden het aan de ouders, dat ze extra alert moeten zijn. Omdat er geen hele groepen meer naar huis worden gestuurd is er risico dat ook leerkrachten worden besmet en dat is ook gebeurd. Vorige week waren drie leraren ziek, nu zitten er twee in quarantaine. Het tekort aan leraren kunnen we intern oplossen door mensen extra te laten werken en met invalsters of parttimers. Maar ik sluit niet uit dat alsnog een hele groep naar huis moet omdat er geen leerkracht beschikbaar is. Want er zijn bijna geen invallers te vinden.’  Ook problemen op Obs Ter Borch, waar de afgelopen week vijftig besmettingen zijn geconstateerd en daarvoor ook. ‘In twee weken tijd hebben 20 procent van de kinderen corona’, rekent directeur Tjibbe-Jan Werksma uit. Op de website worden de aantallen per groep allemaal bijgehouden. ‘Daarbij zijn meerdere collega’s uit de roulatie. Het is niet op te vangen. Soms kan het intern opgelost worden, maar ook de invalpool is leeg. Er worden klassen naar huis gestuurd. De situatie is heel nijpend. Het alternatief is soms een nooddagprogramma of dat kinderen online les krijgen. Het is een pittige situatie. Kinderen krijgen zelftesten mee, waardoor ouders de besmettingen ontdekken ook al zijn er geen klachten. De oplossing heb ik ook niet. Of je moet iedereen met corona naar school laten komen, dan weet je dat iedereen besmet raakt.’ Obs de Duinstee in Yde wordt ook getroffen. ‘Het is een beetje een lege school’, beschrijft Lydia Zwerver, intern begeleider op de Yder school. ‘Twee leraren hebben corona. Er is nauwelijks vervanging te krijgen. Veel kinderen zijn ziek, sommigen hebben al twee keer corona gehad. We splitsen de groepen over de week. Ik ben blij dat ze dan in ieder geval twee dagen naar school kunnen. Daarnaast bieden we ook een digitaal programma. De ouders reageren prima. Het verhaal is voor hen duidelijk en ze houden zich keurig aan de regels.’ Op de Mariaschool is de directeur Marianne Kraai zelf ziek. ‘Maar het is geen corona’, laat een woordvoerder weten. Directeur Niels Kingma van de overkoepelende stichting Baasis erkent ook dat de nood hoog is. ‘Met vervangingen lukt het nog, maar het wordt wel steeds moeilijker. In samenspraak met de scholen en ouders redden we het’, zegt Kingma die het verder nuchter bekijkt. ‘We moeten roeien met de riemen die we hebben en maken er het beste van.’

Ziekteverzuim speelt ook in andere sectoren. De horeca bijvoorbeeld. ‘We hebben twee medewerkers in quarantaine en eentje is door een gebroken sleutelbeen uit de running. Maar dat zijn dan wel drie mensen’, zegt uitbater Virgil Broomans van Herberg van Hilbrantsz. ‘Ik verwacht de twee coronapatiënten volgende week weer terug. Gelukkig kunnen oud-medewerkers bijspringen. Ze zijn er een tijdje uit geweest, maar hebben gezegd als er hulp nodig is komen we. Het is dus te doen. Maar met de nieuwe menukaart wachten we nog even, want het risico blijft. Zelf zijn mijn vrouw en ik nog altijd gevrijwaard van corona.’ Bij Brasserie Bommel is er zelfs helemaal niets aan de hand. ‘We hebben heel weinig problemen’, vertelt bedrijfsleider Erik Woldendorp. ‘Een enkele keer is er iemand in contact geweest met een persoon met corona en kan dan niet werken. We hebben geluk en een goed immuunsysteem denk ik’, lacht Woldendorp.

‘In de basis zijn er veel coronagevallen, geholpen door de nieuwe quarantaineregels’, verwoordt bedrijfsleider Erwin Schlepers van supermarkt Albert Heijn. ‘Dat geeft veel ruimte. Er zijn wel veel zieke medewerkers, maar dat kunnen we wel opvangen. De situatie is niet nijpend, maar vraagt wel flexibiliteit van de mensen. We moeten veel schuiven met de planning. Het is niet zo dat we de winkel hoeven te sluiten, dat is een voordeel van zoveel medewerkers. De besmettingen komen allemaal uit de thuissituatie, dat gebeurt niet in de winkel. En van kinderen, die corona van school meebrengen.’ Dat laatste merkt de Hema ook. Ook hier geen kritieke situatie. ‘Het gaat redelijk’, zegt bedrijfsleider Tekla Venema over het ziekteverzuim. ‘Er zijn wel een aantal coronagevallen, eentje heeft het zelfs voor de tweede keer. Maar het is nog wel te behappen. We houden ons streng aan de regels. We eten apart en drinken ook niet gezamenlijk koffie. Klanten spreken we erop aan als ze geen mondkapje dragen. En we poetsen alles, elke dag weer.’

Foto: leegte in de klassen, zoals hier op Terra