Eindelijk kon de Boeken-en platenmarkt van Ol Eel doorgang vinden. Bezoekers wisten ’t Punthoes al op de eerste dag te vinden. Mensen kwamen uit alle windstreken.

Nog voor tien uur staan de eerste bezoekers bij de deur. Een persoon is ongeduldig, maar moet net als iedereen op de beurt wachten, waarna de coronacheck volgt. Daar is niet iedereen het mee eens. Maar zonder de verplichte QR-code geen boekenmarkt. Het dient gezegd: Ol Eel heeft het prima georganiseerd. Mensen krijgen een winkelmandje mee. Wanneer die op zijn is het even wachten. Dan is het maximum aantal bezoekers bereikt. Alle boeken zijn gerangschikt naar genre. Er zijn veel romans, maar ook historische boeken, reisboeken, natuurboeken, enz. ‘Of ik oorlogsboeken zoek?’, vraagt iemand aan een man. ‘Nee, er is al genoeg narigheid in de wereld’, verwijst hij naar de actualiteit. Een man uit Groningen zegt geen speciale voorkeur te hebben. ‘Lekker neuzen’. Twee andere Groningers, de een uit Groningen, de ander uit Kolham, spitten tussen, hoe kan het anders, Groninger boeken. Specifiek de serie Groninga, over genealogie. ‘Ik heb mijn vrouw even belt om te vroagen wat ik nog mis. Ik heb thoes negendoezend bouken’, zegt de Grunneger, die de Drentse boekenmarkt vond via zijn zoon. ‘Hai had het zain op Boekwinkeltjes.’ Er is ook een afdeling ‘special prizes’. Een persoon uit Yde verzamelt boeken over vervoer. Maar beperkt het aantal dat hij meeneemt. ‘Dat is het lot van een boek, op een gegeven moment is de kast vol en moet er opgeruimd worden.’ Verderop zit iemand op de knieën, een stapel cd’s doorspittend. Deze man houdt van klassieke muziek. De telefoon wordt geraadpleegd, welke nog ontbreekt in de collectie. Een Eeldenaar doet niet zo moeilijk als het gaat om boeken. ‘Als het maar met het verleden te maken heeft’. Daar is genoeg aanbod in. Ol Eel heeft een speciale ruimte met alleen boeken die uitgegeven zijn door de historische vereniging. En als je lid wordt krijg je ook nog een prachtig boek gratis.
Op de tweede dag is het zoals verwacht nog wat drukker. Maar ook dan is er genoeg ruimte. Een verademing. Dat heeft als nadeel dat je dan meer meeneemt, omdat je rustig kunt uitzoeken. Veel spullen meenemen kan ook een andere reden hebben. ‘Ik heb een aantal boeken ingeleverd bij zo’n boekenstalletje bij de weg, dan mag er nu weer wat bij.’ De verhalen die je om je heen hoort maken het extra leuk. ‘Boek van Baantjer? Ik wist niet dat je vader kon lezen’, grapt een jongen. Ook RTV Drenthe is van de partij. De presentator vindt zelf een cd. Een mandje hoeft hij niet. Maar verder om zich heen kijkend, is hij ook verkocht en pakt alsnog een mand. Al met al wordt er veel verkocht. Het levert een mooie bijdrage op voor Ol Eel, dat opgelucht is dat de markt eindelijk weer kon worden gehouden. De bezoekers zijn net zo blij.
Ondanks dat er veel boeken zijn verkocht, is er nog een groot aantal exemplaren overgebleven. Rotary Club Groningen-Zuid heeft zich gemeld en verlost Ol Eel van de boeken. Deze club koopt de boeken op en houdt er zelf een markt van, voor het goede doel. Op deze manier belanden de boeken niet bij het oud papier en komen ze goed terecht.