De meeste sectoren in ons land gaan vanaf morgen (woensdag 26 januari) weer open, tot 22.00 uur, al zijn er wel voorwaarden. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen vanaf morgen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Er geldt ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar.

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid wees in de persconferentie erop dat ondanks de torenhoge besmettingen en verwachte stijging van het aantal patiënten toch versoepeld wordt. ‘Want het beschadigt de gezondheid van de mensen en samenleving’. Het kabinet neemt daarom een risico met het loslaten van maatregelen. Er wordt tevens gewaarschuwd dat er personeelstekort kan ontstaan en daardoor niet alles open kan zijn. ‘Om alles open te houden is het belangrijk om te vaccineren en de regels na te leven’.  Daarbij is volgens Kuipers ook het coronatoegangsbewijs van belang. ‘Omdat dit het aantal besmettingen dempt.’ Op dinsdag 8 maart besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

Voor alle nieuwe coronamaatregelen kijk op www.rijksoverheid.nl