Raadslid Edwin Hageman stopt per direct als raadslid van de VVD in de gemeenteraad van Tynaarlo. Hij behoudt wel zijn zetel. Of hij verder gaat als eenmansfractie of zich aansluit bij een andere partij is nog niet bekend. Op zijn facebookpagina zegt hij: ‘Aangezien ik op basis van voorkeursstemmen in de gemeenteraad van Tynaarlo ben gekomen en deze mensen niet in de steek wil laten, zal ik als raadslid actief blijven.’

Aanleiding van het vertrek bij de VVD is de koop van het pand Doedens door de fractievoorzitter van de VVD, Gezinus Pieters. Hageman vond deze transactie niet te vereenzelvigen met de verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger. Hageman stelt: ‘Zakelijke belangen en de rol als fractievoorzitter en raadslid lopen op deze manier dwars door elkaar heen.’ Hageman zegt dat hij daarover in gesprek is geweest met Pieters, maar dit gesprek heeft niet geleid tot een voor Hageman bevredigende uitkomst. Voor Hageman is dit principiële verschil van inzicht reden om de samenwerking binnen de fractie niet te continueren.

Hageman heeft de zaak aanhangig gemaakt bij het regionale bestuur, maar deze zag geen aanleiding om een extra ledenvergadering uit te schrijven. Bij het landelijk bestuur van de VVD wordt onderzocht of het in behandeling wordt genomen door de integriteitscommissie. Fractievoorzitter Pieters ziet de twee zaken los van elkaar. In een eerdere reactie stelde hij al dat de aankoop van locatie Doedens ‘zijn werk’ is en dat het niets te maken heeft met zijn rol als volksvertegenwoordiger.

Meer in de komende editie van Dorpsklanken