Waar een aandoenlijk briefje al niet toe kan leiden. In de brief van Sasha Laning aan de gemeente wilde ze aandacht vragen voor de bomenkap. Van het een kwam het ander. Via wethouder Hanneke Wiersema kwam ze in contact met 3FM dat met Serious Request toevallig dit jaar de natuur als goede doel had. Ze werd door 3FM al de ‘Drentse Greta Thunberg’ genoemd. Maar de pas 10-jarige Eeldenaar wil zich daar niet met vergelijken. Haar boodschap is wel helder: red de natuur.

Voor het interview met Dorpsklanken wordt ze bijgestaan door de even oude Chalaika Veldmans. Sasha had al vroeg iets met de natuur. Ze werd lid van de natuurclub en hield zich wel eens bezig met paddenstoelen zoeken. “Dat vond ik zo leuk dat ik vaker in de natuur kwam en ook in het bos. Maar bloemetjes worden verpletterd, vooral door trekkers en auto’s. En mensen stampen erop. Dan gaat alles dood. Dat vind ik zonde.” En dus kwam ze in actie. “Ik dacht aan de bomen en het milieu en kwam op het idee om een brief naar de gemeente te sturen.” Met daarin de dringende boodschap dat bossen niet meer gekapt moeten worden. Ze heeft de brief helemaal zelf geschreven. “Ik had niet verwacht dat het zo serieus genomen werd. Ik had alleen wel gehoopt dat er dan bloemetjes geplant werden.” En dat doel is bereikt. “Op school (De Westerburcht) vonden de meeste kinderen het wel leuk, maar niet iedereen is zo begaan met de natuur. Maar de meesters en juffen wel. En mijn vriendinnen.” Eén van die vriendinnen is Chalaika. De kennismaking met wethouder Hanneke Wiersema noemt ze bijzonder. “Ik had nog nooit zo iemand ontmoet.” Haar moeder is aangenaam verrast door de actie van dochterlief. “Ze deed wel vaker uitingen over natuur naar ons, maar naar de gemeente had ik niet verwacht. Ik wist niet wat er in die brief stond. Iets met bomen. Dat dit erachter weg zou komen heeft me verrast.” Van de gemeente kreeg ze ook een brief terug, waarin gesteld werd dat Tynaarlo al wel allerlei projecten gerealiseerd heeft, zoals het Bijenbosje en Vlinderkamp. 3FM kreeg er lucht van en belde Sasha op (na toestemming van de ouders) om het verhaal aan te horen. De DJ’s van 3FM noemden haar al de ‘Drentse Greta Thunberg’. Maar zover zal ze niet gaan. Wel blijft ze strijden voor een betere wereld. Ze vindt het erg als mensen rommel op straat gooien. Maar ook al het plastic in de wereld, wat ze op de achterkant van de brief schreef. Voor 3FM voerde ze actie voor Serious Request met het Glazen Huis. Om geld in te zamelen voor het Wereld Natuur Fonds, dat toevallig het doel dit jaar was. Met de opbrengst wordt geprobeerd de regenwouden in het Amazonegebied te beschermen en te herstellen. Het was een mooie aansluiting op de brief naar de gemeente. Ondanks dat Sasha zo bezig is met de natuur ziet ze daarin nog niet direct haar toekomstige beroep. “Ik wil kleuterjuf worden of misschien dieren helpen.” Haar oudere zus Luna (15) is niet zo fanatiek bezig met de natuur, maar vindt het wel leuk voor haar jongere zus. Ieder zijn of haar favoriete bezigheid, vindt ook Sasha. Voor de verslaggever geeft ze nog een oprechte boodschap mee: “nog een goed leven gewenst.”