Wie kent het niet? Je hebt te veel overgehouden van de maaltijd of een product uit het kerstpakket dat je niet nodig hebt of niet lekker vindt. In plaats van het overtollige spul in de container te gooien kun je het ook delen. Om verspilling te voorkomen. De oplossing: de buurt(koel)kast. Volgens het principe van de mateloos populaire minibiebs. Het koelkastconcept is groeiende en wordt binnenkort ook realiteit in Eelde-Paterswolde.

Aan tafel Emmy van Dijk, Beate van der Klooster en Yvette Hovenkamp. De dames kennen elkaar niet, maar hebben elkaar gevonden via Facebook. Beate is van huis uit al actief met delen van etenswaren. “Er wordt bij ons in huis geen kruimel verspild en kliekjes gaan altijd in de vriezer. Als we wat over hebben vragen we de buren.” Ze ontdekte het koelkastenconcept in Leeuwarden. “Twee jaar terug zag ik op Linkedin een bericht van Buurtkoelkast Leeuwarden. Dat wilde ik ook naar het dorp halen. Het kwam net op gang; er werd al een koelkast gedoneerd. Vervolgens kregen we de lockdown en stopte het. Vervolgens hebben we draad opgepakt en contact gezocht met Leeuwarden voor tips. Er bleken al soortgelijke initiatieven in andere plaatsen van het land. Toen ik in het dorp vroeg om mee te denken kwam ik in contact met Emmy en vroeg buurtwerk Neie Naober van gemeente Tynaarlo, waar Yvette actief is. “Omdat een koelkast binnen moet staan en dat niet altijd mogelijk is hebben we de buurtkast toegevoegd. Vandaar de naam Buurt(koel)kast. Beide opties zijn mogelijk. En wij zijn in gesprek met meer locaties. Ons streven is te beginnen met zo’n vijf locaties.”

Rouleren
“Het is niet gericht op armoede”, willen de dames benadrukken. “Dergelijke acties zijn er al genoeg. Maar denk aan bijvoorbeeld Kerst, waarbij we vaak te veel eten over hebben. Maar het kan ook zijn dat je snel suiker nodig hebt. Die zou je dan kunnen halen uit zo’n kast. Of groenten uit de moestuin. Het principe is rouleren van spullen in plaats van het weg te gooien. Het gaat om houdbare levensmiddelen, ook verse als er een koelkast geplaatst is. In ieder geval geen boeken of speelgoed.” Emmy, Beate en Yvette zijn druk aan het voorbereiden van een buurt(koel)kast. “We zijn momenteel bezig om een subsidie aan te vragen via het Leefbaarheidsfonds. Daarmee kan het professioneler opgezet worden.” Inmiddels is een facebookpagina aangemaakt (Buurt(koel)kast Eelde-Paterswolde) en in vijf dagen tijd hadden de initiatiefnemers al honderd volgers. De initiatiefnemers, die regelmatig bij elkaar komen, hopen vrijwilligers warm te maken voor het concept. Er wordt vergaderd in Ons Dorpshuis, waar mensen zich kunnen aansluiten. Er zijn bijvoorbeeld vrijwilligers nodig om de kasten te onderhouden. En de groep is op zoek naar locaties voor de (koel)kasten. Dat kan een bedrijfslocatie zijn maar kan natuurlijk ook gewoon bij iemand voor het huis. In overleg is veel mogelijk en wij zorgen ervoor dat er een Buurtkast, koelkast of combinatie daarvan wordt geplaatst en uiteraard onderhouden.” Er wordt al verder gekeken. Emmy: “Uiteindelijk willen we er thema’s aan verbinden, zoals Sinterklaas en Pasen, waarbij veel overtollige producten over blijven. Uiteindelijk gaat het om elkaar te helpen. Waarom weggooien als een ander het kan gebruiken?”

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/debuurtkoelkast E-mail: buurtkoelkast@gmail.com

Foto: Yvette Hovenkamp (links), Beate van der Klooster en Emmy van Dijk bij een kastje in het dorpshuis, ter inspiratie.