Onder het mom ‘Boeren en tuinders pakken uit’ worden rond de kerstdagen allerlei acties gehouden in de regio. Om te laten zien hoe mooi de agrarische sector is en welke producten er in de omgeving worden verbouwd.

In Midden-Drenthe en omgeving werd een Lichtjesroute georganiseerd. In gemeente Tynaarlo bleef het stil. Tot voor kort. “Waarom doen wij nooit wat?”, vroeg Jan van Dijken namens de boeren uit Yde en De Punt zich af. En toen ging het snel. Het idee kwam op tafel om verse producten uit te delen aan alle inwoners. Collega-boeren van het Groningerland werd gevraagd voor producten. Een kist vol wortels, aardappelen, uien en melk werden ingeslagen en in zakken gedaan. Ingrediënten voor de winterkost bij uitstek hutspot. Vergezeld met een kerstkaartje. Van de boeren uit Yde- de Punt.
Donderdag gingen twaalf boeren met een tractor en veewagen (en busje) langs bij alle inwoners van het dorp langs met een hutspotpakket. Vijfhonderd in getal. “Zo willen we in deze donkere dagen en dit wederom moeilijke coronajaar iets positiefs brengen en iets leuks doen voor het dorp. We willen op deze manier de verbinding zoeken met de inwoners en hen laten genieten van verse producten uit de omgeving”, laat initiatiefnemer Jan van Dijken weten. De actie werd bijzonder op prijs gesteld. Dochter Willemijn, Hanneke Ton en Antrea Hogen Esch, boerinnen uit Yde-De Punt, zijn voor de gelegenheid verkleed als Kerstman. “Het was aanbellen een wegrennen. Anders ben je de hele dag bezig.” En vanwege de corona uiteraard.