Hoop, dat raakt ons gevoel van vlak voor de zomer misschien nog wel het beste. Het leek allemaal weer een beetje normaal te worden. Er waren vaccins voor iedereen. We vierden zorgeloos vakantie. Familie, vrienden en kennissen kwamen weer op bezoek. En we haalden ons eten niet meer af, maar prikten een vorkje buiten de deur.

Maar toen kwam de R in de maand: het virus was weer helemaal terug. Na de deltavariant, inmiddels de omikronvariant. We zijn er nog niet vanaf. De nieuwste lockdown is wat dat betreft een grote domper, zeker als je kijkt naar hoe goed we hier met elkaar ons best hebben gedaan om het virus terug te dringen.
Ik wil deze plek vooral heel graag gebruiken om u en alle andere inwoners van onze gemeente te bedanken. Voor uw aanpassingsvermogen, uw veerkracht en geduld. Voor het omkijken naar elkaar, de bemoedigende woorden onderling, het naoberschap. U heeft dit jaar weer laten zien dat we samen door moeilijke tijden kunnen komen. Ik ben dan ook ongelofelijk trots dat ik in deze warme gemeente burgemeester mag zijn.

Een speciaal woord ook voor al onze mensen die in de zorg werken: u doet allemaal zo ontzettend uw best om iedereen te blijven helpen, hoe moeilijk dat ook is. Als gemeente zijn we helaas geen partij in het oplossen van de problemen in de zorg. Het enige wat ik kan doen, is namens onze hele lokale samenleving, onze héél grote waardering en bewondering voor jullie uitspreken. En iedereen oproepen zijn of haar respect en dank voor jullie ook te laten blijken. Ook, of juist dàn, wanneer door ziekte van vrienden of familieleden de emoties hoog oplopen.

En dan onze ondernemers. Velen van hen hebben het moeilijk. Hun creativiteit, moed, doorzettingsvermogen, optimisme en aanpassingsvermogen worden nu wéér op de proef gesteld. Denk onder andere aan de mensen in de evenementen- en de cultuursector en natuurlijk de horeca. Sommigen van hen zien hun levenswerk bedreigd. Daarom roep ik iedereen op deze ondernemers waar en wanneer dat kan, te steunen. Bijvoorbeeld door vaker dan normaal, of misschien wel voor het eerst, bij hen afhaalgerechten te kopen. De ondernemers en hun medewerkers verdienen onze -een oud woord- solidariteit, ook omdat zij zich aan de voor ons allemaal zo belangrijke maatregelen houden, hoe vreselijk die soms ook voor hen zijn.

Er moet mij nog één belangrijk ding van het hart. Iets waar ik mij grote zorgen over maak: de toenemende polarisatie. Mensen zijn scherp tegenover elkaar komen te staan, met soms zelfs ruzie en conflict tot gevolg. Onze regering doet een beroep op ons om met elkaar te blijven praten. Maar wat is een gesprek waard, als je niet meer bereid bent om te luisteren? Dan leidt praten alleen maar tot nog meer tegenstellingen. We moeten onze boosheid en irritaties onder controle proberen te houden. U ben niet de enige als u daar soms moeite mee heeft, want het gaat ook mij niet gemakkelijk af. Maar zonder respect, zelfbeheersing, begrip en inlevingsvermogen komen we er niet. Alleen samen komen we uit deze crisis.

Tot slot wil ik iedereen op het hart drukken de maatregelen te blijven opvolgen. Laten we er met elkaar voor zorgen dat we 2022 niet beginnen met een nieuwe piek in de besmettingen. Vier de feestdagen in klein comité. Houd, hoe moeilijk ook, afstand. En stuur wat vaker een kerstkaartje in plaats van langs te gaan bij naasten. Het is nu lastig, maar het wordt weer anders. Door u allemaal zie ik het komende jaar met vertrouwen tegemoet. Samen krijgen we corona er heus wel onder. Houd vol en richt u op de dingen die wèl kunnen. Dat houdt ons op de been.

Ik wens u allen fijne Kerstdagen en een gelukkig en gezond Nieuwjaar!

Marcel Thijsen

Burgemeester gemeente Tynaarlo