Plannen voor het centrum Eelde zijn er al veel en vaak geweest. Individuele acties daargelaten is het tot op heden nog niet gelukt om in gezamenlijkheid te ontwikkelen. En hoewel nog niet iedereen meedoet werd deze week duidelijk dat ontwikkelaars RVG, Gout Beheer en Hensen Beheer de handen inéén hebben geslagen voor het middendeel van het centrum van Eelde. Een enorme kans om deze positieve draai voor een compact centrum te verzilveren.

“Het is echt een project dat in gezamenlijkheid is gemaakt op initiatief van Dries Pepping [Jumbo] en Koos Hensen [Hema] die ook in 2019 al een plan voor het centrum hebben gemaakt. We zijn enorm blij dat er een plan ligt waar we mee verder kunnen in Eelde. Het is allemaal natuurlijk nog pril en er kan nog veel veranderen, maar dit is wel de denkrichting”. Bill van Raavenswaaij van RVG Developement is enthousiast. “Samen met de andere eigenaren , Koos Hensen van Hensen beheer en Sven Gout van Gout Beheer hebben we gekeken naar hoe we elkaar het beste kunnen aanvullen en een ontwikkeling kunnen realiseren waar Eelde hopelijk blij van wordt”.
Dorpsklanken sprak ook met architect Freddy Siekmans van Tectnique Architecten en Ingenieurs. Zij zijn verantwoordelijk voor de eerste schetsen die bij deze teksten te bewonderen zijn. “De schetsen en plannen zijn gemaakt vanuit het geldende Beeldkwaliteitsplan. Dat betekent dat de bouwhoogtes en volumes binnen de huidige afspraken vallen”, aldus Siekmans. Dat betekent dus dat er vaart gemaakt kan worden.

Wat houden de plannen in?
Tussen Yafa Mode en het Ekohuis wordt op de begane grond een winkelruimte gerealiseerd waar mogelijk de Action zich zou willen bevestigen. “Er zijn constructieve gesprekken over het programma van eisen en de precieze grootte met Action”, aldus Van Raavenswaaij. De jaren 30 woning aan de Hoofdwegzijde [waar Happpy is gevestigd] wordt verbouwd en de begane grond wordt betrokken bij de winkelruimte van Action. Bovenop de winkelruimte vanaf Hema tot en met Elektroworld Balsters worden appartementen gebouwd aan beide zijden. Een mix van huurwoningen in verschillende prijsklassen en groottes van 50 en 75 vierkante meters. Daarnaast ook een aantal koopappartementen. Het midden blijft vrij voor een gezamenlijke daktuin en de voordeuren van alle appartementen.

Van Raavenswaaij: “Hoewel er natuurlijk nog veel uitgewerkt moet worden en het gaat om eerste tekeningen reageerde het college van B & W in ieder geval positief op onze plannen. We zijn in ieder geval trots dat we op deze manier laten zien dat samenwerken altijd leidt tot een beter resultaat”.

Nieuw college
Overigens sluiten de plannen van RVG, Gout Beheer en Hensen Beheer naadloos aan op de alternatieve centrumplannen die in 2019 door ondernemers in Eelde zijn gepresenteerd. Of de plannen ook werkelijk tot resultaat gaan leiden zal onder meer afhangen van het nieuwe college en de nieuwe raad die na de verkiezingen in maart de stokjes gaan overnemen in deze lang lopende estafette. Als het aan de ontwikkelaars ligt start de bouw in 2022.

Al decennia wordt er gediscussieerd over het centrum van Eelde. De veelheid aan eigenaren, de financiële crisis in 2011 en een gemeente die de ontwikkelingen ‘aan de markt’ wilde overlaten zorgden ervoor dat er vooral werd gediscussieerd en niet gebouwd.
De laatste jaren werd er vooral gesproken over de zogeheten Doedens en voormalige showroomlocatie. Henk Doedens wilde appartementenbouw met parkeerkelders. De bevolking en uiteindelijk ook de raad niet. Onlangs verkocht Doedens zijn opstallen aan niemand minder dan VVD raadslid Gezinus Pieters. Op dit moment is onduidelijk of Pieters de locatie zelf gaat ontwikkelen of doorverkopen.
Ook de ontwikkelingen op de zogeheten Klinkhamerlocatie liggen al jaren stil. Eigenaar Aalbers uit Nieuw-Buinen schijnt niet verder te komen met de gemeente Tynaarlo over de invulling en plaatste afgelopen jaar grote betonnen blokken zodat de grond niet meer als ‘parkeerruimte’ gebruikt kan worden.
Onlangs kwam het nieuws naar buiten dat Lidl gaat uitbreiden op haar huidige locatie. Daartoe kochten ze grond aan van de achtergelegen buren. Om deze uitbreiding te realiseren is Lidl verplicht de parkeerplaatsen uit te breiden. Dat gaat gebeuren door de grond van de voormalige Slootslocatie aan te kopen naast De Rooie Kater. Op deze locatie worden 25 parkeerplaatsen toegevoegd. Die grond is nu in bezit van RVG en wordt in het eerste kwartaal van 2022 geleverd aan Lidl.
Voor de voormalige Hubolocatie ligt ook al langere tijd een plan om er woningen te realiseren. Behalve dat er daarmee wederom ‘ongemerkt’ vierkante meters met detailhandelsbestemming verdwijnen is het onduidelijk waarom de vergunning hiervoor niet is afgegeven.
De verwachting is dat al deze ontwikkelingen op het bord van het nieuwe college terecht gaan komen. Deze kunnen dan voortvarend aan de gang met dit plan wat het eerste succes van een nieuwe coalitie kan worden.