Er zijn grote zorgen over de omikron-variant die in andere landen om zich heen grijpt. Het kabinet verwacht dat ook ons land te maken krijgt met een nieuwe golf besmettingen. Daarom heeft de regering besloten om de avondsluitingstijd te verlengen tot en met 14 januari. En na lang aarzelen is besloten, op advies van het OMT, om de basisscholen en Buiten Schoolse Opvang vanaf komende dinsdag (gevraagd wordt maandag) dicht te doen, vier dagen voor de kerstvakantie.

De besmettingscijfers zijn in deze leeftijdscategorie het hoogst. Kinderen hoeven geen afstandsonderwijs volgen. Het advies is om zoveel mogelijk binnen het eigen gezin te blijven. Ook is er de oproep om opa en oma niet op kinderen te laten oppassen. Noodopvang moet geregeld worden.
De niet-blijde boodschap werd door demissionair- minister Mark Rutte tijdens een coronapersconferentie gegeven. Volgens Rutte was het besluit onvermijdelijk ondanks de daling van de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames. Ze dalen niet snel genoeg, waardoor de zorg onder druk blijft. Daar komt dan nog de opmars van de omikron-variant bovenop, die zich sneller verspreid dan de delta, die vrijwel onder de duim is. Het kabinet wil de nieuwe golf voor zijn. De huidige maatregelen blijven. Het advies om niet meer dan vier mensen te ontvangen, geldt ook tijdens de feestdagen. Demissionair- minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil de boosterprikken versnellen. Volgens De Jonge kunnen alle 18-plussers uiterlijk half januari een afspraak maken.

Voor alle informatie: www.rijksoverheid.nl