Een boek schrijven. Veel mensen doen dit op middelbare leeftijd. Rinnie Nauta deed het op 82-jarige leeftijd. Het is niet zomaar een boek, maar een levensverhaal, dat diepgaand is, beeldend geschreven en inspirerend is. Alleen die titel al, ‘Er slaapt een lied in alle dingen’, wekt nieuwsgierigheid.

Even voorstellen. Rinnie Nauta is een geboren Friezin, haar dochter woont al twintig jaar in Eelde. In Eelde komt Nauta vaak. “Het voelt als thuis”, zegt Nauta, die vaak oppas was voor haar kleinkinderen. Ze haalde dan de kinderen uit school (Menso Altingschool). “En ik wandel veel in deze buurt.” Hoewel debuterend auteur, schrijven deed Nauta altijd al. Zo was ze eindredacteur van het Friese blad van Vrouwen van Nu. In het dagelijks leven zat ze in het onderwijs. “Een van de leraren zei: jij wordt vast journalist. Dat wilde ik ook worden, maar mijn ouders hadden daar niets mee.” Toch pakte ze de pen op en schreef onder meer musicals en columns. Daarnaast deed ze aan schilderen. “Ik had in feite twee liefhebberijen: schilderen en schrijven.”
Onlangs is ze net 82 jaar geworden. En daar ligt haar eerste boek op tafel bij dochterlief, die onder de indruk is van het boekwerk. ‘Er slaapt een lied in alle dingen’. Meteen maar de titel verklaren. “We waren op vakantie in Oostenrijk. Hoog op een berg hadden mijn man en ik een prachtig uitzicht. Mijn blik werd ineens getrokken door een hoog metalen ding. Het bleek een kunstwerk, waaruit muziek te horen is, als de wind er doorheen blaast. Er stond een gedicht op van een Duitse schrijver. ‘Schläft ein Lied in allen Dingen…’ Overal zit een lied in. Je moet het toverwoord vinden om die muziek te horen. Door alles vanuit liefde te bekijken, vind je dit toverwoord en ontdek je een lied, dat overal in zit.” Deze teksten zijn typerend voor het boek, dat bestaat uit een verzameling columns.

onbekendheid

Door haar onbekendheid was het vinden van een uitgever niet zo eenvoudig. Uiteindelijk kwam ze uit bij Boekscout, dat aanvankelijk twijfels had. Of columns over een ‘onbekend leven’ wel interessant zouden zijn. Maar de uitgever ging al snel overstag. Op een verhalenavond in Friesland vertelde ze ook over haar boek. “Mijn verhalen zetten mensen aan het denken. Het is een andere kijk op de zaak. Mensen herkennen hierin de gewone dingen. Ik ben een jaar bezig geweest met het samenstellen van de columns. Veel verhalen waren er al. Ik haal de inspiratie nergens vandaan, de verhalen komen naar mij toe.” Een van de verhalen gaat over corona. “Veel mensen willen iets doen voor een ander. Ik wilde de verplegers helpen, maar ik ben geen verpleegster. Maar ik kan wel schilderen. Hiermee wil ik een bijdrage leveren; troost brengen. In deze tijd heeft men dat nodig.” Een man zei na afloop van die verhalenavond: “verwoorden kan niet iedereen, jij wel.” Dit in combinatie met het schilderen maakt het boek compleet. Het boek gaat over allerlei onderwerpen uit haar leven. Over onder meer familie, vakantie, verdriet, afscheid nemen, geloof, schaatsen, verjaardag en schilderen. “Het doel is meer mensen bereiken. Dat ze geïnspireerd raken.” Zelfs bij jongeren kan ze een gevoelige snaar raken. Daarover schrijft ze: “Een van onze kleinzonen had het moeilijk in de pubertijd. Als oma wilde ik in gesprek met hem. Maar waarover heb je het dan? Ineens dacht ik aan een diamant, die hij ooit eens aan mij had gevraagd. Ik heb tegen hem gezegd: jij bent zelf een diamant, maar is nog ruw, moet nog geslepen worden. Maar dat moet je zelf doen heb ik hem verteld. Toen vroeg hij: wanneer? Als het moment zich aandient. Hoe meer je het slijpt, hoe meer licht er komt dat je uitstraalt.” Inmiddels heeft ze al mensen geïnspireerd, zo blijkt uit een reactie. Zelf zit ze ook niet stil. “Nu ga ik toch die penselen weer eens oppakken.”

ISBN: 978-94-643-1817-3. Uitgeverij Boekscout Soest. Het boek is verkrijgbaar bij The Read Shop in Eelde. Prijs 21, 95 euro.