Tijdens de persconferentie van het demissionaire kabinet van afgelopen vrijdag zijn de nieuwe maatregelen bekend geworden. Waar nagenoeg iedereen rekening hield met een sluiting van de scholen, bleek niets minder waar. De scholen, een aantoonbare bron van besmettingen, bleven gespaard. Het kabinet besloot voor een nieuwe variant van een lockdown, de avondlockdown. Wederom een bittere pil voor de horeca, de sportverenigingen en culturele instellingen.

De scholen zijn in ieder geval blij dat het kabinet heeft besloten om de scholen open te houden. ‘In eerste instantie was ik bang dat de scholen weer dicht moesten,’ vertelt directeur Leonie Magnin van OBS De Veenvlinder. ‘Maar in de dagen voor de verkiezingen werd wel duidelijk dat wij open mochten blijven. Gelukkig, want thuisonderwijs is niet in het belang van de kinderen.’ De school moet nu wel alle zeilen bijzetten. ‘Ik heb nu alweer twee groepen thuis zitten. Want in een groep was een besmettingsgeval en voor de andere groep is geen vervanging,’ legt Magnin uit. ‘Ik voorzie dat wij straks alsnog voor de helft van de school thuisonderwijs moeten verzorgen, omdat iedereen thuiszit. Het wordt echt spannend de komende weken.’
Voor de horeca was het andermaal slikken afgelopen vrijdag. Om 17 uur de deuren sluiten is voor vele bedrijven een doodsteek voor een goede omzet. Helemaal in opmaat naar de kerstvakantie. Kerstborrel en etentjes worden nu allemaal al geannuleerd, ook omdat de groepsgroottes wederom zijn aangepast. De horeca moet wederom creatief zijn om linksom of rechtsom toch wat geld te verdienen. Bij de Herberg van Hillbrantsz hebben zij iets bijzonders bedach Tekenend voor de buigzaamheid van de branche. De zelfbenoemde nieuwe trend bij de herberg heet ‘Dunchen’.  Een combinatie van lunchen en dineren, tussen 12.00 en 17.00 uur.

De hockeyers van HC Eelde staan ook voor een uitdaging. ‘Samen met alle teammanagers en trainers zijn wij er voor gaan zitten om deze uitdaging aan te gaan,’ legt de voorzitter van de jeugdafdeling Marike Bakker uit. ‘En zondagavond is het gelukt. Wij kunnen alle jeugdteams die competitie spelen nu trainingen bieden. De ene week in de zaal en de andere week op het veld.’ Bij de senioren wordt het een ander verhaal. ‘De hockeybond heeft in een persbericht gezet dat de competitie doorgaat en dat de clubs creatief moeten zijn met het geven van trainingen,’ zegt coördinator Kaspar van den Ham. ‘Bij GHBS in Groningen gaan zij ’s ochtends trainen, maar dat is voor ons geen optie. Waarschijnlijk gaan wij trainen in Van der Valk te Zuidbroek. Maar of iedereen dan kan? Dat moet blijken.’ De herenteams gaan sowieso de zaalcompetitie spelen. De dames I is ingedeeld in een moeilijke poule dus deelname is nu nog onzeker.

Voetbal Vereniging Actief krijgt via verschillende kanalen verzoeken om trainingstijden te wijzigen. “We wachten op berichtgeving van de KNVB en zullen dan kijken hoe we het voor onze leden mogelijk kunnen maken om te blijven voetballen, sporten en bewegen”, laat het bestuur weten. Inmiddels heeft de KNVB de knoop doorgehakt: komend weekend geen prestatievoetbal. Alleen de recreanten mogen spelen.