Vaste bezoekers kan het niet ontgaan: OMC Hanzekliniek aan de Sylviuslaan in Groningen heeft weer een frisse, moderne uitstraling. Ook is de balie verplaatst en de wachtruimte anders ingericht, zodat er meer mensen veilig op afstand van elkaar kunnen plaatsnemen.

Na 25 jaar trouwe dienst was het gebouw toe aan een opknapbeurt. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar het is gelukt. Niet in de laatste plaats doordat het eigen personeel er eensgezind de schouders onder zette, constructief meedacht over de beste inrichting van het pand, meehielp bij in- en uitruimen en extra diensten draaide op zaterdag zodat de lange wachtlijst niet verder zou oplopen. Tijdens de verbouwing werd in de aanbouw bij het pand spoedzorg verleend en ook de telefoonlijnen bleven open. In een week tijd was de klus geklaard en omdat ze het samen deden, zijn ze ook samen trots op het resultaat.
Directeur Geke Hoekstra is blij dat het erop zit en dat de ruimtes waar de patiënten en cliënten ontvangen worden nu weer de uitstraling hebben die past bij de hoogwaardig zorg die de medewerkers bieden. “Dat is waar ik bij de aandeelhouders steeds op heb gewezen. Nieuwbouw of verhuizen zou nog veel duurder zijn geweest en er is niet echt iets mis met het pand en de plek waar we zitten. Maar er was wel slijtage en ook de eisen die mensen stellen aan privacy zijn veranderd. Door de extra kamers kunnen we daar nu beter aan voldoen. Bezoekers zeggen het ook eerlijk. Ze vinden het mooi geworden, “maar het mocht ook wel”, zeggen ze.”

De wens om het pand aan te pakken bestond al langer en in 2019 kwam er groen licht van de aandeelhouders voor de verbouwing. “In januari 2020 maakten we samen met het personeel plannen voor hoe we de wensen en eisen zouden kunnen realiseren en in maart stond alles stil vanwege corona. Alleen de spoed- en semi-spoedzorg ging door We hebben ons toen geconcentreerd op de nodige maatregelen om zo snel mogelijk weer veilig open te kunnen. Toen de regluiere zorg weer door mocht, waren wij daar al helemaal op voorbereid en konden we meteen open. We hebben toen ook op zaterdagen en avonden gewerkt om de wachtlijsten weer in te lopen. Zo hebben we al met al nog een redelijk goed jaar gedraaid en daardoor konden we toch weer na gaan denken over de verbouwing.”

Moodboards en stofhappen

Hoekstra vindt het belangrijk dat de bezoekers, maar ook het personeel zich prettig voelt in het gebouw. “Ik heb moodboards gemaakt waar over gestemd is. Gelukkig waren de meeste van de gekozen materialen op tijd leverbaar, al was dat soms spannend. We zijn maar een week dicht geweest, in de herfstvakantie. Op vrijdagmiddag stopten we iets eerder en zijn we zelf begonnen met het leegruimen. Ondertussen begonnen de bouwers met het slopen van de plafonds, dat was flink stofhappen. In het weekend werd er gewerkt aan de voorbereidingen voor de nieuwe vloer en op maandagmorgen om 6:15 kreeg ik een appje dat de projectleider van de bouw, met wie ik alles tot in detail had afgesproken, corona had en dat er een vervanger kwam. Ik ben zo snel mogelijk hier naartoe gereden, want er stonden zo’n 20 á 30 bouwvakkers klaar die moesten weten wat de bedoeling was. Gelukkig bleek de vervanger goed op de hoogte. Ook tijdens de verbouwing hebben we geholpen waar we konden, vooral met het heen en weer sjouwen van spullen. De planning en de volgorde van de logistieke puzzel zoals we die bedacht hadden, bleek aardig te kloppen. Ik dacht regelmatig ‘I love it when a plan comes together’ Op vrijdagmiddag namen de bouwers afscheid en zijn wij alles weer op zijn plek gaan zetten. En maandag konden we gewoon weer open. Het was enorm hectisch, maar het was ook best gezellig en leuk om eens iets heel anders te doen. De optiek zou eigenlijk niet meedoen, maar de opticien is heel handig en zij hebben nu een open werkplaats en hun eigen afdeling opnieuw geschilderd.”

Op de bovenverdieping waar de kantoren en personeelsruimtes zijn, is op het oog nog niks veranderd en ook de aanbouw staat op de nominatie voor een opknapbeurt. Hoekstra: “In de zorg word je niet rijk, dus alles op zijn tijd. Maar we hebben wel in het hele pand ledverlichting gekregen. Ook op het vlak van duurzaamheid moet je met je tijd meegaan.”