Miranda Speelman is vrijwilliger in hart en nieren. Zo loopt de Eeldenaar al ruim dertig jaar rond bij VV Actief. Miranda vindt vrijwilligerswerk leuk én belangrijk. “Het dringt bij een aantal mensen niet door dat veel activiteiten niet georganiseerd kunnen worden als er geen vrijwilligers zijn”

“Ik ben iemand die wil helpen”, begint Miranda. Wat dat betreft valt de appel niet ver van de boom, haar vader was ook altijd actief met vrijwilligerswerk. Miranda begon bij corsowijk Paalakkers en sinds 2013 is ze betrokken bij Voetbal Vereniging Actief, mede door de kinderen. Begonnen als wedstrijdsecretaris, sinds 2017 deel uitmakend van het bestuur. Als bestuurslid (functie secretaris) steekt ze zo’n 15 à 20 uren per week in dit werk. “Maar daar moet je nog 15 uur bijtellen door de extra vergaderingen als er calamiteiten zijn. Daarnaast heb ik nog een baan van 32 uur bij RDW in Veendam.”

Bij VV Actief zijn er ongeveer 650 leden, waarvan ongeveer 200 mensen zich hebben aangemeld en meewerken als vrijwilliger. Denk hierbij aan leiders, trainers, scheidsrechters en kantinemedewerkers. Bij de jeugd worden ouders ingezet, omdat kinderen het niet mogen doen. “Wanneer je lid wordt van de voetbalclub teken je ook voor enkele uren vrijwilligerswerk. Mijn boodschap is: neem je maatschappelijke verantwoordelijkheid. Je hoort wel eens geluiden dat mensen het te druk hebben. Maar dat vind ik te gemakkelijk. Deze mensen beseffen niet dat veel dingen die georganiseerd worden, of het nu gaat om Corso, voetbal of andere sporten, niet door kunnen gaan als er geen vrijwilligers zijn. Het is leuk om te zien dat er activiteiten zijn, vooral voor de kinderen. Daar doe je het voornamelijk voor. Senioren zien het voetbal ook als een sociaal iets; even aan de drukte van de week ontsnappen en met je vrienden lekker ballen en daarna gezellig in de kantine (ook al wordt dat door de huidige maatregelen wat moeilijker). De jeugd is zich bezig te ontwikkelen, dit is vastgelegd in een plan voor de komende jaren, maar het plezier staat voorop. Het is fijn om vrijwilliger te zijn. Daar krijg ik zoveel energie van. Je krijgt er zoveel voor terug. Je doet contacten op en doet nuttig werk. Dat kinderen lekker kunnen voetballen, ouders tevreden langs de lijn en gezellige drukte bij de senioren.”

Ontevreden
“Als bestuur heb je met veel dingen te maken, ook met ontevreden mensen”, vertelt Miranda verder, die op persoonlijke titel het verhaal vertelt. “Ze leveren soms commentaar of zijn het niet eens met de regels en dat hoort erbij en is prima. Zoals met corona. Een besluit nemen is niet altijd leuk, maar wij zijn verantwoordelijk voor de hele vereniging en soms moet dit in het belang van de club. Het kan voorkomen dat je een boete krijgt en dat je bepaalde kosten, zoals bijvoorbeeld de contributie, moet verhogen. Heb respect voor de regels, ook al ben je het er niet mee eens. Commentaar mag je altijd hebben, het gaat erom hoe je hiermee omgaat. Hiervoor is een Algemene Ledenvergadering (ALV) een goed moment en kom anders naar ons toe, we gaan het gesprek aan en kunnen zaken toelichten. Wat mij weleens verbaast, als er bijvoorbeeld nieuwe spullen moeten komen (ballen, doelen, kleding), dan weten ze het bestuur te vinden. Maar als je het omdraait en wij vragen wat van de leden dan stuit je soms op veel weerstand en dat vind ik jammer. Veel taken zijn op de schouders gekomen van het bestuur. Vroeger was er bijvoorbeeld een toernooicommissie. Omdat deze commissie er niet meer is (geen vrijwilligers) werd deze activiteit overgenomen door het bestuur. Maar in feite is dat een verkeerd signaal. Men zegt dan in feite: het wordt toch wel geregeld. We steken er al zoveel uren in, en dat is ook vrijwillig, maar het houdt een keer op. En dan zijn de leden (senioren en jeugdleden) de dupe. Als we nu een nieuw bestuurslid zoeken (de vacature voorzitter is bijvoorbeeld vacant) dan doen we het anders. We laten de mensen aangeven hoeveel uur ze kunnen besteden en waar ze affiniteit mee hebben. Dan neem je een deel van de taken van een bestuurslid over. Je hoeft niet gelijk dertig uur mee te draaien (“want bestuursleden zijn wel een beetje gek”). Je kunt ook projectmatig steun verlenen. Zoals het voorbereiden van een toernooi. Zelfs mijn kinderen zien in hoe belangrijk het is. Ze verkopen programmaboekjes bij de thuiswedstrijden van ons eerste elftal.”
Miranda, mijmerend: “als ik zaterdagmorgen om acht uur de dauw over het veld zie en kijk naar de accommodatie. Dat je het allemaal goed voor elkaar hebt als vereniging. Dan besef je waarom je dit doet.”