Wielrenners hebben bij een aantal mensen een negatief beeld. Ze worden asociale verkeersdeelnemers genoemd, die nergens rekening mee houden. Erik Gorter Tweewielers uit Eelde, samen met fietsgroep De Pedaalbeukers, trokken dit zich aan. Afgelopen zondag heeft een delegatie van de wielerclub tulpenbollen gepoot bij Woonzorgcentrum Symphonie in Eelde. De actie werd bijzonder gewaardeerd.

“We wilden iets doen voor ouderen die het extra moeilijk hebben in deze bijzondere tijd”, vertelt initiatiefnemer Erik Gorter. “Eén van onze leveranciers, Schwalbe banden, geeft altijd tulpenbollen weg als er een beurs is. Omdat er geen beurs is vroegen ze mij: kun je hier iets mee?” Erik Gorter had een goede bestemming. Hij benaderde de Pedaalbeukers en riep hun hulp in. Binnen no- time waren er ruim twintig Pedaalbeukers gevonden die wel zin hadden in een verzetje. Pedaalbeukers, dat klinkt wat agressief. Het tegendeel is waar, de wielervrienden beuken er op zondagmorgen inderdaad op los, maar wel op de pedalen. In de zomer zitten ze op de racefiets, in de winterperiode op de mountainbikes. Helaas bevinden zich onder de grote groep Nederlandse wielrenners ook een heel klein aantal wielrenners die de openbare weg gebruiken als racebaan. En dat is niet zoals het hoort natuurlijk, de Pedaalbeukers willen daar niet mee geassocieerd worden. “Als wielergroep wilden we iets sociaals terugdoen voor de maatschappij. We willen graag laten zien dat wij wel degelijk om onze medemens geven.” Daarom is het logisch dat deze groep belangloos de bewoners van verzorgingshuis de Symphonie in Eelde in het zonnetje willen zetten. Juist in deze tijd hebben de ouderen om ons heen het lastiger door corona en minder contact met de buitenwereld.
Na het zondagochtendrondje en de appeltaart verzamelden de wielrenners zich om half twee in de tuin. Met de meegebrachte schepjes en handschoenen zaten de bollen snel in de grond. Ouderen keken vanuit het zorgcentrum tevreden toe en zwaaiden naar de harde werkers. Gorter: “Wij hopen op deze manier de wielrenners positief in het nieuws te zetten. Dan krijgt de maatschappij te zien dat er ook heel veel sociale wielrenners zijn.” Dat is met deze prachtige actie zeker gelukt.