De contouren van de nieuwe Notenkraker worden steeds zichtbaarder. Het was afgelopen donderdag ruim een jaar geleden dat met de verbouwing is begonnen. Dorpsklanken nam een kijkje.

In november vorig jaar werd begonnen. Met het sloopwerk. Eerst werden alle plafonds verwijderd en verrotte kozijnen vervangen. Nu is een groep vrijwilligers bezig met de volgende stap. Coördinator Roelof Huizing is beneden aan de gang met de kraan van een wc. Deze donderdag staat vooral in het teken van schuren, schilderen en sauzen, op de bovenverdieping. Daar verrijzen het archief van Ol Eel en kledingruimte, op de begane grond wordt een ‘huiskamer’ gecreëerd, die ook verhuurd kan worden. “Het is gezellig om te doen”, vindt Frida Pelleboer die enkele wanden een sauslaagje geeft. “Je ziet elke keer dat het mooier wordt. In het begin dacht ik: ik weet niet wat dit moet worden, maar elke keer is er een stukje klaar. Je krijgt een soort diepte in het gebouw.” Vera Lolkema bevindt zich hogerop, voor het bewerken van kozijnen. Ze wordt ook wel ‘giroblauw-meisje’ genoemd, want ze verft alles blauw. Ook Doewe Pelleboer is in hogere sferen (“logisch, vliegtuigmensen kijken altijd in de lucht”). Op de bovenste tree van een trap bewerkt hij het plafond met een roller. Bij het trapgat is Abood Omar aan het schuren en plamuren. Voor de ‘finishing touch’, zoals de anderen het zeggen. Normaal wordt hij bijgestaan door Mulugieta Gebrhiwet, maar hij is er deze dag niet bij. Een belangrijke man in het proces is Piet Wit, die aan het meten is en zagen. Hij heeft vroeger gewerkt bij bouwbedrijf Wolters. Toen hij gestopt is belandde Wit niet achter de geraniums, maar werd gebeld of hij mee wilde helpen met de verbouwing. Het hout werd geregeld via zijn oude werkgever. “Vanwege de corona wilde men werken in groepjes van twee.” De tweede man is oud-collega, Klaas Meijboom. “Hij is 79 jaar en had ook niks te doen. Meijboom kan er nu even niet bij zijn, want hij is geopereerd. Zijn handen jeuken, dat weet ik zeker.” Overal in het gebouw zijn de mensen in de weer, we vergeten Theo van Steenwijk te noemen. Nu we het toch over namen hebben. Er zijn mensen die ook hun steentje hebben bijgedragen, maar vandaag ook afwezig zijn: Evert Grootjans, Koen Bont, Peter Kruit, Peter Bronsema, Richard Bruggeman, Tinus Hofstee, Jan Rutgers en Nico Harms. Bert Ottens kunnen we van de lijst afhalen, want hij komt net binnen. Precies op tijd, voor de koffie. Koffie betekent gezelligheid, maar er wordt alweer verder gekeken. Zo ligt er een tekening klaar voor de verlichting boven de bar. Een volgend onderdeel in het proces, dat hoe dan ook vordert. Na de koffie wordt het karwei weer opgepakt. Liters koffie gaan er doorheen. Een natje en droogje, dat hebben de harde werkers wel verdiend.