Natuurlijk is een aankomst per boot op het meer, met honderden mensen langs de kade, het allermooiste. Maar het alternatief, de open bus, was toch wel geweldig. Op deze manier werd er in deze zware tijd toch weer intens genoten van de Sinterklaasintocht, dankzij Stichting Sinterklaasintocht Eelde-Paterswolde.

Het is stipt half twee, als we de stoet vanaf garage Polling zien en horen aankomen om vervolgens de Esweg op te draaien. Intussen staan ouders met kinderen te wachten bij de Stoffer Holtjerflats. Vol verwachting.. De spanning die wordt opgebouwd is mooi om te zien. Ondanks het lange wachten (Sinterklaas en zijn gevolg zijn dan nog ergens in Groote Veen en hebben nog een lange weg te gaan) zijn de mensen goedgemutst. Elke voorbijganger wordt toegejuicht alsof het Sinterklaas en Zwarte Pieten zijn. “Hebt u iets gezien? Iemand met een rode mijter en Pieten?”, wordt aan een fietser gevraagd. Een van de ouders zet haar mobiele telefoon aan en vervolgens klinkt het lied ‘Sinter klaas is aan-gekomen tiraleralie tiralereala’. Terwijl heel Nederland weet wat er vandaag staat te gebeuren stelt een flatbewoner de vraag: “waar is het wachten op?”. Dan komen er mensen in felgekleurde jassen voorbij, de verkeersbegeleiders. Het kan niet lang meer duren. Intussen wordt het op de parkeerplaats bij de Jumbo drukker. Van ver horen we de vrolijke muziek. Daar maakt de oranje en rood gekleurde bus met opschrift ‘Welkom Sint en Piet’ vakkundig de bocht vanaf de Schultenweg naar de Stoffer Holtjerweg. Gevolgd door een trekker met aanhangwagen, vol met cadeautjes en een versierde brandweerauto. De ontlading is enorm als Sinterklaas zwaait. Voorop lopen de kleurrijke Pieten. Ze delen pepernoten uit en zwaaien terug naar Sint. ‘Van links naar rechts’, klinkt het. En: ‘Oh lieve Sint-Nicolaas kom ook eens bij mij en rij dan niet stilletjes ons huisje voorbij’. Gevolgd door de oproep van de meegereisde DJ ‘vergeet niet je schoen te zetten vanavond’. Bij de parkeerplaats maakt de stoet een rondje om dan de lange Hoofdweg op te draaien. De muziek klinkt vrolijk door. Tot aan de Albert Heijn in Paterswolde, waarna de route weer teruggaat naar het begin. Van Eelde tot Paterswolde, overal is het feest! Kinderen, vergeet niet de schoen te zetten en….een kaartje te sturen naar Ozosnel, want het paard van Sinterklaas is 19 november jarig en deelt ook mee in de feestvreugde.