De zogeheten ‘Psycholance’ blijft voorlopig in Drenthe rijden. Het vervoer met een speciale ambulance voor mensen in psychische nood was een proef en deze is nu met een jaar verlengd.

Sinds 2017 wordt de speciale ambulance van UMCG Ambulancezorg Tynaarlo ingezet voor het vervoeren van mensen met verward gedrag. Op deze wijze komen ze sneller bij de juiste instantie. Meestal gaat het om vervoer tussen instellingen, maar de Psycholance wordt ook voor urgente acute situaties ingezet, bijvoorbeeld op straat. Door de komst van de Psycholance hoeft de politie minder ingezet te worden. Dit jaar rukte de speciale ambulance meer dan 900 keer uit. Gemiddeld is dat 950 keer per jaar. De Psycholance kan zowel worden opgeroepen door de meldkamer als worden ingezet voor gepland vervoer van psychiatrische patiënten.