Deze maand verschijnt ´Lianne, n Leven vol meziek´, het jubileumboek over Lianne Abeln -de Grand Old Lady van de Groninger streektaalmuziek. Het boekwerk omvat naast een uitgebreid verhaal over het leven van Lianne Abeln een keur aan liedjes, foto’s en illustraties. Initiatiefnemers van het boek  zijn Ed Wennink en Nettie Vening. Lianne, n Leven vol meziek wordt zaterdagmiddag 13 november gepresenteerd tijdens de eerste editie van GRN Groninger Festival, op het muziekpodium in de Foyer van Kielzog Hoogezand. Eeldenaar Lianne Abeln treedt op en speciaal voor deze gelegenheid met bijzondere gastmuzikanten.

Het oeuvre van Lianne Abeln is indrukwekkend te noemen: meer dan 400 eigen liedjes, muziek of tekst of allebei. Collega-muzikanten Ed Wennink en Nettie Vening kwamen op het idee om ter gelegenheid van Liannes tachtigste verjaardag door uitgeverij t Grunneger Bouk een boek uit te laten brengen met een keur uit haar liedjes. Zodat haar muziek niet verloren gaat en beschikbaar blijft voor een breed publiek. Ze maakten samen met Lianne een keuze uit haar rijke muziekrepertoire, dat begon met Franse chansons. In 1956 won ze met een Frans lied de eerste prijs in een amateurconcours van Radio Luxemburg, die zij moest delen met zangeres Imca Marina. Lianne ontwikkelde zich in de loop der jaren tot dé zangeres van het betere Groningse lied. Eerst solo met stem en gitaar, later vormde ze een muzikaal koppel met haar vaste arrangeur en begeleider Ed Wennink. Het duo werd uitgebreid met de komst van pianiste Nettie Vening.
Van 31 liedjes konden de rechten worden verkregen. Die zijn in het boek opgenomen als bladmuziek. Daarnaast bevat het 144 pagina’s tellende gebonden boek op A4 formaat een schat aan bio- en bibliografische gegevens van de zangeres plus een overzichtelijke discografie. Meer dan 120 foto’s en andere illustraties maken het verhaal over Liannes leven vol muziek compleet. Lianne, n Leven vol meziek is samengesteld door Jan Groenbroek, hoofdredacteur van het Groningstalige tijdschrift Toal en Taiken. Het boek ligt vanaf 15 november in de boekhandel. Prijs: € 19,95.